Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Fotográfusok évzáró tárlata

Az Euro Foto Art Egyesület idei utolsó tárlatát nyitotta meg pénteken a nagyváradi várban. A fejedelmi palota első emeletén a Nagyváradi Fotográfia Története-szekció időszakos kiállításoknak teret biztosító helyiségeiben összesen 160 színes és fekete-fehér alkotás kapott helyet, melyek az egyesület 31 tagországából érkeztek, és azok fotóművészei öt-öt képpel járultak hozzá a rendezvényhez.

A megnyitó pillanatai: Gavaldik Zoltán (Szolnok), Dorian Delureanu (Craiova), Ramona Novicov, Tóth István és Mészáros Ödön (Budapest)

A megnyitó pillanatai: Gavaldik Zoltán (Szolnok), Dorian Delureanu (Craiova), Ramona Novicov, Tóth István és Mészáros Ödön (Budapest)
Fotó: Ovi D. Pop

A szép számban érkezett érdeklődőket – többek között magyarországiakat is – Tóth István egyesületi elnök köszöntötte, hangsúlyozva, hogy ezt a kiállítást nyitott műhelynek szánta az Euro Foto Art Egyesület partnerszervezésében, és a tárlatról CD-katalógust is készítenek majd, hogy ily módon eljuttassák a partnerszervezetekhez az itt kiállított alkotásokat. Köszöntötte a vendégeket is, Dorian Delureanu (Craiova) fotóművészt, Bradács Alíz klubtagot Margittáról, Mészáros Ödönt, a nemzetközi egyesület budapesti aligazgatóját és a szolnoki Tiszavirág Fotóklubtól érkezett fotóművészeket. „Összegyűjteni 160 alkotást nem volt könnyű feladat. Az esemény díszvendégei pedig a Nagyváradi Tavirózsa Fotóklub tagjai, akik e tárlaton 15 alkotásukkal ünnepelik fennállásuk 40. évfordulóját” – fogalmazott Tóth István.

Az Európából és Ázsiából beküldött munkákat Ramona Novicov műkritikus méltatta. Kifejtette, hogy nagy öröm számára, hogy ilyen erős az egyesület, mert nem könnyű kapcsolatokat teremteni más országok fotóművészeivel, fotóklubjaival, de annál nagyobb erőfeszítés ezeket a kapcsolatokat ápolni és fenntartani. Mint mondta, a tárlat ennek a kitartó munkának, erőfeszítésnek hű bizonyítéka. A kiállítás anyagát nagyon változatosnak ítélte, hiszen felsorakoztat különféle témákat, technikákat, látásmódokat a portréktól az aktokig, a természet szépségeitől a pillanatképek által az életképekig, drámai riportfotókig.

Dorian Delureanu is köszöntötte a jelenlévőket, és kérte, hogy e tárlat anyagát jövőre városukban is kiállíthassák. Ugyanakkor felajánlott a fotómúzeum számára egy Orwo diafilmet és két, a kommunista korszakból származó fotókat tartalmazó folyóiratot is.

Mészáros Ödön tolmácsolta a magyarországi fotóművészek üdvözletét. Hangsúlyozta, hogy mind a fotómúzeum, mind a tárlat anyaga a régióban egyedülállónak számít, és különösen örömére szolgál, hogy látogatása révén lehetősége volt találkozni a szinte családtagoknak számító kollégáival. Példamutatónak nevezte Tóth Istvánnak a fotóművészet népszerűsítése terén bizonyított munkásságát, mely szerinte Európában egyedülálló, de igyekeznek ők, magyarországiak is felzárkózni.

A tárlat baráti és szakmai beszélgetéssel zárult. A kiállítás január végéig látogatható.

Sükösd T. Krisztina