Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Fotográfiák a turizmusért

Nemzetközi Fotóművészeti Kollokviumot tartottak tegnap a VI. Európai Fotográfiai Fesztivál keretében Nagyváradon A turizmus népszerűsítése a fotóművészeten keresztül, illetve Merre tart az európai fotóművészet? címmel. A házigazda Tóth István, az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület elnöke volt.

fotografiak a turizmusert 1

A XXVI. Festum Varadinum keretében megrendezett és megtartandó számos fotográfiai kiállítás sorában egy érdekes problémafelvető kollokviumon vehettek részt a VI. Európai Fotográfiai Fesztivál külföldi vendégeinek sorát tegnap Nagybányáról, Marosvásárhelyről, Kolozsvárról, Szlatináról, Râmnicu Vâlceáról, Jászvásárról és Szucsáváról érkezett fotóművészek és fotóklubok képviselői gyarapították.

A nemzetközi fotográfiai találkozó lehetőséget adott a megjelent fotóművészeknek, hogy a kollokvium választott témájához igazodva bemutassák hazájuk, megyéjük és városuk fotóklubjainak kapcsolatát a helyi vezetőséggel, annak érdekében, hogy az összefogás eredményeként hívogató képek formájában sikeresen népszerűsítsék régióikat.

Tóth István bevezetőjében kiemelte azokat a próbálkozásokat, amelyek Bihar megyében országos és nemzetközi fotográfiai szalonok formájában több mint húsz évvel ezelőtt vették kezdetüket Bihari tájak és emberek (Debrecen bekapcsolódásával) és Festői Bihar címmel, megemlítve a témában idén újra körvonalazódó terveket a nagyváradi városháza és a helybéli fotóművészeket tömörítő klub között. A felszólalók, akik győri, szlatinai, nagybányai, kolozsvári, szucsávai és zombori (Szerbia) fotóklubok képviselői voltak, egyaránt az együttműködés ideig-óráig működő, termékeny periódusairól, de többnyire nehézkességéről beszéltek.

fotografiak a turizmusert 3

A kollokvium végén Tóth István közölte, hogy nemrég nyílt levelet intézett a Nemzetközi Fotóművészek Szövetségéhez (FIAP), amelyben változtatásokat javasol arra vonatkozóan, hogy a szövetség határozzon meg egy irányvonalat a művészfotók mibenlétével kapcsolataiban, segítve ezáltal a szalonok és a művészek munkáját és fejlődését.

A kerekasztal-beszélgetést követően a zsidó táncokat bemutató „Or Neurim” nagyváradi csoport három tagja tartott bemutatót, majd a részvevők első alkalommal tekinthették meg Victor T. Rusu szucsávai fotográfus, költő és újságíró egyéni kiállítását, amelynek képei Jazz-Photo címmel nagyméretű, fekete-fehér képeken, grafikai értelmezésben jelenítenek meg hétköznapi eseményeket, pillanatokat. Dr. Ramona Novicov, aki értékelte a munkákat, az ábrázolt részletekben rejlő értelmezési szabadságot nevezte meg az egyik legsajátosabb fotóművészi esztétikai vonásként.

A megnyitót Alexandrina és Florian Chelu előadásai tették hangulatossá, akik reneszánsz dalokat adtak elő.

Szamos Mariann