Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Forgalomelterelés a belvárosban

Vasárnap éjféltől nem lehet járművel behajtani a Szent László térre a Kishídról, azaz a színház felől és a Nagyvásártér (ma December 1. park) irányából a belvárosi felújítási munkálatok elkezdése miatt, hétfőtől pedig elkezdik felszedni a villamossíneket a Nagyvásártér és a városháza közötti szakaszon. A részletekről tegnap Mircea Mălan váradi alpolgármester, Leontin Pătcaş, a műszaki igazgatóság munkatára, valamint a közlekedésrendészet képviseletében Valentin Pănescu osztályvezető tájékoztatta a sajtót.

hetfotol 1

Mălan mielőtt ismertette volna a munkálatok menetét, hangsúlyozta, hogy a forgalomelterelés miatt hosszas egyeztetéseket tartottak a közlekedési rendőrség vezetőségével, hogy minél zökkenőmentesebb legyen a járműforgalom a városközpont lezárása miatt, ezért több egyirányú utcát is kétirányúsítottak. Ezek a következők: a Traian Moşoiu (Kapucinus) és a Iuliu Maniu (a Jean Calvin utca és a Nagyvásártér közötti szakaszon) utcák. Előbbiben csak a bal oldalon lehet majd parkolni, utóbbiban pedig egyik oldalon sem. Ehhez Pănescu hozzáfűzte, hogy mivel iskola van a Iuliu Maniu utcában, ott maximum 5 percre megállhatnak autóikkal a szülők, amíg gyermekeiket viszik vagy várják az iskolából. Mint hangsúlyozta, jövő héttől minden érintett közlekedési csomópontban ott lesznek a kollegáik, hogy ne alakuljanak ki forgalmi dugók, a forgalomváltozást jelző közlekedési táblákat pedig már tegnap elkezdték felszerelni, hogy vasárnap éjfélig mind a helyükre kerüljenek. További kétirányúsított utcák: a Pável utca, a Zöldfa (Vasile Alecsandri) utca és a Teleki utca (a Kálvin utcától a városházáig).

hetfotol 3

Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy mivel ez a forgalomelterelés egész évben tartani fog, nemcsak a sofőröket, hanem a gyalogosokat és a tömegközlékedést is érinteni fogja, mivel párhuzamosan több munkálatot is végeznek majd: a Kossuth utcai földalatti parkoló kiépítését, a Kossuth utca és a Zöldfa utca kanalizálását, korszerűsítését, valamint a Kishíd teljes felújítását. Egyébként a forgalomelterelést illusztráló térkép megtalálható a városháza www.oradea.ro honlapján.

hetfotol 2

 

A váradi tömegközlekedés hétfőtől a következőképpen módosul

A Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) közleményben tudatja a lakossággal, hogy a Szent László tér felújítási munkálatainak elkezdése után a villamosforgalmat autóbuszokkal helyettesítik, amelyek a következő útvonalakon közlekednek majd: Szakszervezetek Művelődési Háza–Emanuel templom–a Dacia-Decebal utak kereszteződésében, valamint az őssi végállomás és az Emanuel templom között. A Szent László téren jelenleg áthaladó autóbuszok útvonalait úgy fogják módosítani, hogy azok ne zavarják a munkálatokat. Útvonal-módosításra lesz szükség a 10-es, a 12-es, a 14-es, a 20-as és a 23-as buszok esetében.

A villamosok útvonala: Nufărul–Vár tér–Gen. Magheru–Republicii–C. Coposu–Transilvaniei–Dacia–vasúti híd és Borsi út a Sintezáig, és vissza.

A villamospótló buszok két útvonalon közlekednek:

1. útvonal: (a Decebal felé): December 1 tér–T. Moşoiu–Iuliu Maniu–Jean Calvin–Primăriei–Decebal sugárút–forduló a körforgalomnál–Iuliu Maniu–T. Moşoiu–Nagyvásár tér (centru civic)–December 1 tér;

2. útvonal (Őssi felé): Decebal (Emanuel templom)–Aradi út–Aviatorilor–Lipovei és vissza: Lipovei–Aviatorilor–Aradi út–Decebal.

Az elterelt buszok útvonala a következő:

10-es vonal: December 1 tér–T. Moşoiu–Iuliu Maniu–Jean Calvin–Primăriei–S.Bărnuţiu–Sulyok István–T. Vladimirescu, Őssi felől Lăpuşului–Oneştilor–Ştefan Octavian Iosif–(új megálló: Őssi Kaufland)–Decebal–str.Iuliu Maniu–T. Moşoiu–December 1 tér.

12-es vonal: Lerövidül a December 1 parkig, ahol közös megállója lesz a 16-os vonallal, innen M.Viteazul–Sucevei–Horea.

14-es vonal (Egyetem): Podului–Ovid Densuşianu–Cazaban–T. Vladimirescu–Decebal (új megállók: Emanuel emplom és Állatkert)–Aleea Matei Basarab–Armatei Române és vissza: Armatei Române–Sucevei–Decebal–S. Bărnuţiu–Sulyok István–T. Vladimirescu–Cazaban–Ovid Densuşianu–Podului.

14-es vonal (Városközpont): Őssi (körforgalom)–Cazaban–T. Vladimirescu forduló a Bancpostnál és vissza.

20-as vonal: December 1. tér–T. Moşoiu–Iuliu Maniu–Jean Calvin–Primăriei–Aradi út–Decebal–Iuliu Maniu–T. Moşoiu.

23-as vonal: December 1 tér–T. Moşoiu–Iuliu Maniu–Jean Calvin–Primăriei–Decebal sugárút.