Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Fontos az összetartás

Fogyatékkal élő és egészséges gyerekek együtt játszottak

Öt fogyatékos gyermek és fiatal – Kincső, Szabolcs, Krisztina, Norbert és Majácska – érkezett édesanyjával kedd délelőtt arra a találkozóra, amelyet a kilenc és fél éves, fogyatékkal élő Szabolcsnak az édesanyja, Farkas Mónika úttörő jelleggel szervezett meg a nagyváradi egykori Olaszi temető helyén kialakított parkban. A célja az volt, hogy fogjanak össze a sorstársak, ismerjék meg egymást, a gyerekek barátkozzanak össze és játsszanak együtt, a szülők pedig kellemes környezetben beszéljék meg gondjaikat, bajaikat, adjanak egymásnak hasznos tanácsokat.

fontos 5A 10 órától szervezett eseményre folyamatosan szállingóztak a fogyatékkal élő gyermekek anyukáik kíséretében. Hétévestől egészen 32 éves korig érkeztek fiúk és lányok, kerekes székben és gyalogszerrel, volt közöttük mozgássérült és autista is. Boros Sarolta, a Bihar Megyei Mozgáskorlátozottak Egyesületének az elnöke is kilátogatott a találkozóra, hogy megismerkedjen a fiatalokkal és szüleikkel. Mint hangsúlyozta, sajnos egyre kevesebben keresik fel az egyesületüket, pedig sokféle foglalkozást szerveznek, és évente kétszer-háromszor kirándulni is viszik a tagjaikat. „Sajnos egyre kevesebb gyerek jön hozzánk. A legutóbbi nyíregyházi kirándulásunkra is csak felnőttek iratkoztak fel” – fogalmazott. Farkas Mónika pedig nem érti, hogy amikor meghirdette és népszerűsítette ezt a találkozót, amelynek a folytatását is tervezi, sok hasonló sorsú édesanya miért kritizálta a tervét, hiszen itt a vakáció, és egy kellemes délelőttöt tölthetnének együtt. „Azt mondták, hogy ne foglalkozzak ilyesmivel, mert mindenkinek megvan a saját problémája, otthon pedig vár a házimunka. Pedig szerintem fontos a barátság és az összetartás” – részletezte.

fontos 9Mindenesetre, akik nem mentek el, azok bánhatják, mert a részvevőknek jól telt a délelőtt együtt , a sérült gyermekek a homokozóban játszottak, színes lufikat fújtak, otthonról hozott finom falatokat majszolgattak, üdítőt ittak. Még a parkban lévő egészséges gyermekek többsége is kedvet kapott arra, hogy együtt játsszanak.

Sükösd T. Krisztina