Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Fontos az iskolaérettség!

Elkezdődött tegnap a beiratkozás az előkészítő osztályokba. Ennek apropóján Wéber Csilla nagyváradi gyermekpszichológus tartott előadást a szülőknek az iskolaérettség fontosságáról, a gyereknevelésről, a szülő és pedagógus kapcsolattartásának, illetve a pedagógus tiszteletének jelentőségéről. Előadásán – amely a pénteki „iskolakóstolgatón” a váradi Szacsvay Imre Általános Iskolában zajlott a közel száz, előkészítő osztályba beíratandó aprósággal érkező szülőknek – a Reggeli Újság is jelen volt.

fontos (ha kell)

Igazán tartalmas és hasznos útmutatókat, információkat sorakoztatott fel közel egyórás, témába vágó, jól felépített előadásában Wéber Csilla: beszélt a szülő-gyermek, a szülő és pedagógus kapcsolatról, a tiszteletről, az iskolaérettség fontosságáról, amelynek leglényegesebb tényezője az életkor (szociális, szellemi, fizikai fejlettség szempontjából), valamint a gyermek egészségügyi állapota (hallás, látás, beszédkészség stb.), mozgásfejlettsége. Elsősorban azonban egy sokakat elgondolkodtató kérdéssel indított: „Mire szeretnék nevelni a gyermeküket? Milyen embert szeretnének látni 20–25 év múlva a saját gyermekükből?” A pszichológus szerint valójában attól függ, hogy miként alakul a gyerek sorsa, hogy milyen életkorban kezdi el az iskolát, mert ebben a zsenge korban (6 évesen) akár pár hónap korkülönbség is számít. „Elsősorban arról kell beszélnünk, hogy akkor, amikor elindítjuk a gyermekünket, gyermekeinket ezen az úton, ami sikerhez vagy akár kudarchoz vezető út is lehet attól függően, hogy hogy tanul, mennyit tanul, mivel képezi magát, mennyire fog ez megfelelni az ő adottságainak, elsősorban a szülőknek tisztázniuk kell saját magukban, hogy mire szeretnék nevelni a gyereküket. Egy olyan világot élünk, amikor a szülők és a gyermekek közötti értékrendbeli különbség nagyon nagy. Önöket még másra nevelték, és most itt állunk egy olyan helyzetben, amikor, ha azt mondjuk, hogy becsületes légy, igazságos légy, segítőkész légy, együttműködő légy, akkor vajon jót mondunk? Olyan ember lesz így, aki sikeres lesz? Vagy azt mondjuk rá, hogy csak erre tudlak tanítani, mert engem erre neveltek. Hogy ez ma már nem divat? Fontos a hitelesség. Csak arra tudjuk nevelni a gyereket, ami bennünk van!” – figyelmeztetett Wéber Csilla, aki az iskola–gyerek összefüggését boncolgatva arra is rámutatott, hogy nagyon sok függ a gyerek fejlődését illetően a szülő-pedagógus kapcsolattartásától, hiszen ők ketten irányítják az életét. Persze nem minden tanító felel meg mindenkinek, azonban nagyon fontos, hogy a gyerek előtt tiszteletet mutassunk a pedagógus irányába, mert a gyerekünk is csak így fogja őt tisztelni. A pedagógussal való párbeszéd pedig azért lényeges, hogy megértse a diákja viselkedését: például zárkózottságát, cserfességét, de az egészségügyi problémáiról (cukorbetegség, epilepszia, asztma, látás-, hallásprobléma stb.) is fel kell világosítanunk a tanítókat, sőt, akár komolyabb családi problémákról is.

fontosWeber Csilla

A pszichológus arra is figyelmeztetett, hogy az iskolaérettség életkortól függő, és nem feltétel a szellemi képesség, hanem a szociális érettség a fontos, az, hogy a gyerek miként tud csoportban dolgozni, mennyire tud odafigyelni az órán. „Körülbelül 7 éves korra fejeződik be az idegpályák érése. Ilyenkor derül ki, jobb- vagy balkezesek leszünk-e, vagy éppen kétkezesek, mert ilyen is van” – mutatott rá a pszichológus, hozzátéve, hogy nem kell erőltetni azt, hogy kizárólag jobb kézzel írjon a gyerek, azonban kétkezesség esetén érdemes az erősebb kéz használatára rávezetni a kicsit. A szem- és hallás vizsgálat is fontos. Lehet, nem azért lesz valaki rossz tanuló, mert nem figyel oda órán, esetleg tehetségtelen, hanem azért, mert a hátsó padból például nem hallja vagy nem látja azt, amit a pedagógus mond vagy ír a táblára. A selypen beszélő gyerekeknek például logopédus segíthet. Az előkészítő osztályokban sikerül kiszűrni az ilyen problémákat, és időben szakorvoshoz küldeni azt, akinek ez szükséges. „Ahogy hall és beszél a gyerek, úgy fog írni is.” – mondta Wéber Csilla, hozzátéve, hogy a mennyiség fogalmának kialakítása is fontos, mert hiába tud számolni a gyerek, ha nem tudja, hogy például melyik szám kisebb a másiknál, illetve nem tud kiválasztani tíz székből hármat. Ez a mennyiségi tudás játékos módon fejleszthető. „Kíváncsisággal születünk, ezt ki kell használni a gyerekeknél. Sajnos felnőtt korra ezt a kíváncsiságot ölik ki az emberekből!” – mondta az előadó.

Sükösd T. Krisztina