Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Folytatták a határtalan játékot

A nagyváradi Mihai Eminescu Főgimnázium tavaly Szigligeti Edéről emlékezett meg a hagyományteremtő céllal megrendezett Határtalan Kincskereső Vetélkedőn, melynek folytatásaként az elmúlt hétvégén Bajor Andor irodalmi paródiáira fókuszálva szerveztek versenyt.

A szervezők, Hochhauser Enikő aligazgatónő, valamint Ágoston Palkó Emese magyar szakos és Jakab Gábor társadalomtudomány szakos tanárok meghívásos alapon több Bihar megyei és anyaországi iskolát is bevontak a „határtalan játékba”. A Balassi Intézet által támogatott vetélkedőn így a házigazdák mellett részt vettek a debreceni Tóth Árpád és Szent József gimnáziumok, a nagyszalontai Arany János Elméleti Líceum, valamint a nagyváradi Ady Endre és Lorántffy Zsuzsanna iskolák, a Iosif Vulcan tanítóképző és a Művészeti Líceum diákjai is.

folytattak 1

„Önmagunk, szűkebb környezetünk, közelmúltunk jobb megismerése segíthet a világban való jobb tájékozódásban, a nagyobb összefüggések megértésében, s nem utolsó sorban abban, hogy megtaláljuk helyünket, felismerjük feladatainkat. Ez a cél vezérel minket a Határtalan Kincskereső Vetélkedő megszervezésében. Nem elhanyagolható szempont ugyanakkor az sem, hogy a különböző helyekről érkező diákok megismerkedhetnek olyan értékekkel, melyek gazdagíthatják, árnyalhatják a magyar kultúráról megszerzett ismereteiket, és amelyek más módon nem kerülnének a figyelem középpontjába” – mondta el köszöntőbeszédében Hochhauser Enikő.

folytattak 2

A verseny témáját idén a nagyváradi születésű irodalomtanár és közíró, Bajor Andor humoreszkjei, irodalmi paródiái képezték. A megmérettetés azonban elsősorban nem a résztvevők tárgyi tudására, hanem kreativitására, csapatmunkájára irányult. Az együttműködés és összekovácsolódás szellemében a különböző tanintézményekből érkezett diákcsapatokat összevonták három vegyes csapatba. A program első napján, pénteken az ismerkedő játékoké volt a főszerep, szombaton pedig közös városnézésre indultak a résztvevők. A délutánt irodalmi vetélkedő, illetve Bajor Andor szövegek alapján elkészített rövid színpadi produkciók versengése zárta.

A zsűri meglátásában a diákok szakmai szempontból is jól teljesítettek, de még ennél is fontosabb, hogy meg tudtak nyílni és felszabadultan tudtak dolgozni kijelölt csapatjaikban. A megmérettetés nyomán a zsűri három kategóriában díjazta a „lelkes dolgozókat”, a „kötéltáncosokat”, valamint a „befutottakat” – a vetélkedő végén így mindenki nyert.

Sz. G. T.