Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Folytatódik a zászlóháború

Egy ötödik darabbal is kiegészült a Tőkés László Kálvin utcai EP-irodájának erkélyén levő zászlókollekció, ahova pénteken, mintegy ötven szimpatizáns jelenlétében tűzték ki a partiumi térség újonnan megalkotott, fehér alapon vörös duplakeresztet és négy vörös sávot ábrázoló lobogóját, amely immár a székely zászló, a magyar ’56-os lobogó, a román forradalmi lobogó és az Európai Unió zászlaja mellett díszeleg.

folytatodik 1

Tavaly a székely zászló kitűzése miatt a nagyváradi helyi rendőrség figyelmeztetésben részesítette az EP-képviselői irodát. A jegyzőkönyvben reklámzászlónak nevezték Székelyföld lobogóját, és 30 ezertől 50 ezer lejig terjedő pénzbüntetést helyeztek kilátásba arra az esetre, ha nem távolítják el azt az iroda erkélyéről. A figyelmeztetés ellen többször is fellebbeztek, a Bihar Megyei Törvényszék azonban első fokon, és nemrég másodfokon is a városnak adott igazat, reklámhordozónak minősítve ezzel a székely zászlót. Részben a törvényszék döntése ellen való tiltakozásként tűzték ki pénteken az EP irodára a Partium zászlaját is.

folytatodik 2

„Sajnáljuk, hogy az adventi időszakban ilyen méltánytalan dolgokkal kell foglalkozzunk, amelyek árnyat vetnek közelgő ünnepünk örömére, mégis kénytelenek vagyunk ezt tenni, mert nemzeti jelképeink nemzeti önazonosságunkat és közvetve emberi jogainkat képviselik. Nevetséges és abszurd kijelentés az, hogy a székely zászló reklámhordozó volna, és egyenesen sértő és megalázó a székely magyarok számára. Kijelentem hogy nem távolítjuk el a székely zászlót, és ha kell a Strasbourg-i emberjogi bíróságig is elmegyünk” – nyilatkozta a helyszínen Tőkés László  EP-képviselő.

folytatodik 3

A Partium zászlaját egy 2014-ben meghirdetett ötletbörze nyomán alkották meg, mely során a pályázók az erdélyi országgyűlés 1659-es szászsebesi döntésében hivatalosított partiumi szimbólumokat, vagyis a négy folyóvizet kellett felhasználják – magyarázta el a zászló kitűzése előtti sajtótájékoztatón Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei elnöke. A több mint 350 éves szimbólumok valószínűleg a három Köröst és a Szamost jelölik, a kettős kereszt pedig az európai kereszténység egyetemes szimbóluma – tette hozzá.

folytatodik 6

„Meglátásunkban ezek a zászlók (a székely-, az Európai Uniós-, illetve a magyar- és román forradalmi lobogók – szerk. megj.) magát az európai gondolatot és az európai együttélés harmóniáját szimbolizálják és számunkra teljesen természetes hogy használjuk őket” – jelentette ki Tőkés László.

Sz. G. T.