Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Folytatódik a városszépítés

A csütörtöki önkormányzati tanácsülés napirendre kerülő pontjaiból adott ízelítőt tegnap délben Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere.

folytatodik a varosszepites

Bizakodva néz a csütörtöki helyi tanácsülés elé Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere, amelyen fontos projekteket kell majd megszavazniuk az intézmény tagjainak. Az idei költségvetés, amely a beruházások számára rendelkezésre áll, az eddigi legnagyobb összeget, 27 millió eurót biztosít egyrészt a megkezdett projektek befejezéséhez és újabbak elindításához. Az összeg 10%-a, azaz 3 millió euró az adóbevételekből származik.

Ilie Bolojan több nagy projektet emelt ki, amelyek hamarosan elkezdődnek, és a várakozásoknak megfelelően legkésőbb jövő év végére elkészülnek. Az egyik legnagyobb szabású projekt a Timár (Plevnei) és a Szigligeti Ede utcák közötti híd építése a Voinţa Sportklub környékén, amely több járda és bicikliút építését teszi majd lehetővé. A 3,1 millió eurós beruházás teljesen új arculatot ad majd a hídnak, mivel az 1950-es években épült felüljárót teljesen le fogják rombolni. Egy másik fontos terv a Zöldfa (Vasile Alecsandri) utca egészének átépítése a gyalogosközlekedés számára, kövezett teraszokkal és felújított homlokzatokkal. A Kálvária- (Gomba) domb teljes helyreállítása szintén elsődleges fontosságú, és várhatóan 200 ezer euróba fog kerülni.

Az egészségügy terén szintén óriási jelentőségű beruházás készül a Megyei Sürgősségi Kórház infrastruktúráját illetően, amelyet dr. Gheorghe Carp igazgató ismertetett, bejelentve, hogy tegnap üzembe lépett a helikopteres sürgősségi ellátás is. Egyébként a váradi Románia első ilyen jellegű leszállópályája, amely középületen létesült. A projekt, amely az Egészségügyi Minisztérium útján a Világbank és az önkormányzat jóvoltából indul el, a megyei kórház sürgősségi részlegének kibővítését célozza meg egy gyógyszertár, sterilizáló labor és egyéb laborok, valamint egy több mint 200 férőhelyes amfiteátrum építésének céljából. A beruházás négymillió euróba fog kerülni.

Nagyvárad polgármestere a következő projekteket emelte még ki tájékoztatójában: a Kossuth (Independenţei) utca és a parkolóház építéseinek folytatása, a Salca-park továbbfejlesztése sportterületekkel (kosárlabda-, tenisz- és futballpálya létesítése), a történelmi épületek homlokzatainak felújítása, az új villamosvonalak megépítése (például a Vitéz/Decebal utca és az Aradi út között), a biharpüspöki gyorsforgalmi út építése, a fűtési hálózat javítása, az utcák aszfaltozása, valamint több gyalogosközlekedést megkönnyítő útszakasz nyitása a központban.

Szamos Mariann