Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Folytatódik a Tavaszi Fesztivál

Remekművek és remek előadók várják ma este is a Nagyváradi Állami Filharmónia közönségét az idei VII. Tavaszi Fesztivál második szimfonikus hangversenyére. A zenekar karmestere ez alkalommal Tiberiu Soare lesz.

Tiberiu Soare, Ayumi Tamura, Tomoka Sogabe, Tadashi Kanki és Tódor Albert, a filharmónia igazgatója

Tiberiu Soare, Ayumi Tamura, Tomoka Sogabe, Tadashi Kanki és Tódor Albert, a filharmónia igazgatója

A Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu–Bartók hangversenytermében ma 19 órától különleges zenei összeállítást hallhat a nagyérdemű: az olasz Giovanni Bottesini (1821–1889) Gran duo concertante hegedűre, nagybőgőre és zenekarra című darabjának, a lengyel Ignacy Ian Paderewski (1860–1941) a-moll zongoraversenyének, op. 17 és az osztrák Franz Schubert (1797–1828) VI., C-dúr szimfóniájának, D. 589 dallamai csendülnek fel. A koncert meghívott szólistáiként a Japánból érkezett Tadashi Kanki nagybőgőn, Ayumi Tamura hegedűn és Tomoka Sogabe zongorán játszik majd.

A Nagyváradra rendszeresen visszatérő Tiberiu Soare mindig lelkesen beszél a helyi zenekarról, amelyben a generációváltás természetes módon történik. Az esti programmal kapcsolatban a karmester elárulta, hogy nagyon különböző alkotásokról van szó, amelyek másfél évszázad romantikáját ragadják meg. Bottesinit „a nagybőgő Paganinijének”, míg Paderewskit – akinek szerzeménye nemcsak itt, hanem országosan is premierben lesz hallható – Rahmanyinovhoz hasonlónak nevezte Schubert klasszikus bécsi művészetével összehasonlítva. A vendégművészek – Ayumi Tamurát és Tadashi Kankit, valamint a 21 éves Tomoka Sogabét, akik Ciprian Marinescu karmester meghívására érkeztek Nagyváradra – Oszakából jöttek, és Tiberiu véleménye szerint rendkívüli a felkészültségük, alaposak az ismereteik a nyugati világ zeneművészetét illetően.

Szamos Mariann