Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Folytatódik a postások sztrájkja

Nagyváradon tegnap 11 órától ismét kivonultak az utcára a posta alkalmazottai a hivatal Úri (ma Roman Ciorogariu) utcai épülete elé, hangot adva elégedetlenségüknek az alacsony fizetések és rossz munkakörülmények miatt. „Megelégeltük a hazugságokat!”, „Mi nem koldulunk, dolgozunk!”, „A fizetéseink olyanok, mint a vezetőség teljesítménye!” – skandálták a postások, a járókelők pedig egyetértően bólogattak.

Skandálva, fütyölve, dobolva adtak hangot elégedetlenségüknek tegnap az utcára vonult postások

Skandálva, fütyölve, dobolva adtak hangot elégedetlenségüknek tegnap az utcára vonult postások

Mint tegnapi lapszámunkban megírtuk, csütörtöktől a Bihar megyei postások is (kb. 650-en) csatlakoztak ahhoz az országos, spontán kialakult sztrájkhoz, amelynek célja, hogy emeljék a fizetésüket és javítsák a munkakörülményeiket. Erre már február óta voltak ígéretek, ám a Román Posta Országos Társaságának vezetősége azóta különféle kifogásokkal húzta az időt. A tiltakozás addig tart, ameddig nem kapnak egy hivatalos választ a fizetésemelési kérelmükre. Ezt tegnap a helyszínen Angela Feier, a posta Bihar megyei szakszervezetének vezetője is megerősítette. Kérdésünkre elmondta, Bukarestben jelenleg éppen folyik az egyezkedés a szakszervezet és a posta vezetősége között a követeléseiket illetően. Még nem tudják, mi lesz ennek az eredménye, állítólag több variáció is terítékre került. „Kolozsvári kollégáink ma találkoznak Dacian Cioloş miniszterelnökkel, hogy figyelmeztessék, a munkánk így nem folytatható, hiszen a fizetések kicsik, a munka mennyisége nagy” – fogalmazott Angela Feier, hozzátéve, hogy az alkalmazottak már megelégelték a sok ígérgetést. „Az alacsony bérezés és a sok munka miatt ráadásul nem vonz senkit, hogy nálunk dolgozzon” – fűzte még hozzá a szakszervezeti vezető, célozva arra, hogyha bővíthetnék az alkalmazottaik létszámát, a jelenlegi feltételek mellett nem maradnának náluk hosszú távon az új kollégák.

 

Kérdésünkre, hogy a lakosság mit szólt a munkabeszüntetésükhöz, Angela Feier és a postások is egyöntetűen azt válaszolták, hogy megértik őket, és kérik a lemondását a posta országos vezetőségének.

Sükösd T. Krisztina