Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Folytatódik a per a tanácselnök-választás miatt

Érvénytelenítette a Bihar Megyei Törvényszék a megyei tanács azon határozatát, melynek révén Pásztor Sándort (RMDSZ) választotta elnökévé a testület, Traian Bodea (ALDE) és Ioan Mang (PSD) pedig alelnöki tisztségbe került.

A Bihar Megyei Tanács elnöksége: Ioan Mang, Pásztor Sándor és Traian Bodea    Fotó: Csikos Rolland

A Bihar Megyei Tanács elnöksége: Ioan Mang, Pásztor Sándor és Traian Bodea
Fotó: Csikos Rolland

A nem jogerős ítéletben a Bihar Megyei Törvényszék a felperesnek, azaz a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) adott igazat, amely azzal érvelve támadta meg a Bihar Megyei Tanács 2016. 06. 28./152-es és 153-as határozatát (az első a tanácselnök, a második az alelnökök megválasztását szentesíti), hogy a többségben lévő PSD–ALDE–RMDSZ szövetség megyei tanácsosai nem tartották be a szavazás titkosságát előíró jogszabályt.

Mivel a döntés nem jogerős, 15 napon belül megfellebbezhető a nagyváradi ítélőtáblánál. Pásztor Sándor már be is jelentette, a PSD–ALDE–RMDSZ szövetség meg fogja támadni az elsőfokú ítéletet.

A PNL arra hivatkozva kérdőjelezte meg a megyei tanács vezetősége megválasztásának törvényességét, hogy a június 28-ai szavazáskor a 17 liberális párti tanácsos elhagyta az üléstermet, mert nem voltak hajlandók szavazni, a többséget alkotó szociáldemokrata, liberális-demokrata és RMDSZ-es tanácsosok pedig nyíltan szavaztak, holott a törvény titkos szavazást ír elő.

„Nem adhatjuk fel az elnöki címet harc nélkül, mert a választási kampányban ígéreteket tettünk az embereknek, és az emberek ezekért az ígéretekért szavaztak ránk. Nem adhatjuk át, ahogy azt a PSD tette, az elnöki tisztséget az RMDSZ-nek, mert az RMDSZ-nek csak hét megyei tanácsosa van, a PNL-nek meg 17. Nem köthetünk politikai alkukat az emberek szavazataival, Bihar megye érdekei ellen” – jelentette ki akkor a PNL elnökjelöltje, Mircea Mălan. (Agerpres)