Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Folytatódik a hőség

Csütörtökre, azaz mára másodfokú (narancsszínű) riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM) Bihar megye mellett Dolj, Mehedinţi, Krassó-Szörény, Temes és Arad megyére, számolt be az Agerpres hírügynökség. Az alacsonyan fekvő területeken a hőmérséklet-páratartalom index (ITU) eléri, sőt helyenként meghaladja a 80-as kritikus értéket. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 37 és 39, a legalacsonyabb éjszakai hőmérsékletek 20-25 Celsius-fok között várhatók.

A nagy melegben különösen fontos a folyadékpótlás

A nagy melegben különösen fontos a folyadékpótlás

Ugyancsak csütörtökön 13 nyugati megyében elsőfokú kánikula-riasztás lesz érvényben magas páratartalommal és 35–37 Celsius-fokos maximális hőmérséklettel.

Az ANM szerint a hőhullám egészen a hét végéig eltart és ebben az időszakban hegyvidéken, főleg délutánonként, fokozott légköri instabilitásra számíthatunk.

A hőség idején ismét érdemes tehát betartani például a Bihar megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) tanácsait. Lehetőleg ne tartózkodjunk napon 11–18 óra között, védjük fejünket kalappal vagy kendővel és könnyű, világos színű, természetes anyagokból készült ruhákat viseljünk. Kerüljük a túlzott koffeintartalmú italok fogyasztását, ellenben igyunk meg legalább napi másfél-két liter vizet akkor is, ha nem érzünk szomjúságot.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Lehetőség szerint tartsuk hűvösen a lakást, ugyanakkor figyeljünk arra, hogy a légkondicionálót a környezet hőmérsékleténél öt fokkal állítsák kevesebbre, a ventillátort pedig 32 Celsius-fokos hőmérséklet fölött nem ajánlott használni. Segít az is, ha az ablakokat bezárva tartjuk mindaddig, míg a külső hőmérséklet magasabb, mint a belső, és késő este, éjjel vagy hajnalban szellőztetünk, miután hűlt a levegő. A napsütötte ablakok függönyét húzzuk be, vagy eresszük le a redőnyüket. Ha nincs légkondicionálónk, lehetőség szerint napi két-három órát tartózkodjunk olyan helyen, ahol van, például bevásárlóközpontokban, de segíthetnek a kánikula idején nyitva tartó hőségkuckók is.

A szakemberek a könnyű étkezést, sok gyümölcs és zöldség fogyasztását ajánlják, és emlékeztetnek arra is, hogy egy pohár joghurt elfogyasztása egyenértékű egy pohár vízével. Figyeljünk a kisgyermekekre, óvjuk őket a hőségtől és gondoskodjunk a folyadékellátásukról, az idősekre és krónikus betegségben szenvedő ismerőseinkre is, őket ajánlott telefonon hívni, vagy felkeresni, hogy lássuk, nincs-e valamilyen problémájuk.

Fried Noémi Lujza