Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Folytatják a mikrochipezést

A kutyák mikrochipezéséről és ivartalanításáról, valamint a Várad környéki településekkel a kóbor kutyák begyűjtésére indítandó együttműködésről beszélt Ilie Bolojan nagyváradi polgármester, Liviu Andrica, a közterület-kezelőség (ADP) vezetője, és Mircea Stejeran, aki a polgármesteri hivatal részéről felel az akcióért.

Július 15-e óta 915 kutya bőre alá került be a mikrochip, a július 26-a óta működő sátraknál összesen 177-en jelentkeztek, hangzott el. A sátrakban egyébként 9 és 18 óra között várják azokat a kutyatulajdonosokat ebeikkel, akiket nem találtak otthon. Augusztus 9-étől a Hegyalján felállított sátort átköltöztetik a Bunyitay-ligetbe (ma Brătianu-park), a másik a Hétvezér (ma Ghioceilor) téren marad.

folytatjak

Stejeren, Bolojan és Andrica

A kutyatulajdonosok közül mintegy 160-an kérték, hogy ivartalanítsák ebüket, ők mentesülnek a százlejes illeték alól, melyet a nem ivartalanított kutyák gazdáinak be kell fizetni, az összegeket a Horia Coriolan utcai kutyamenhely működtetésére fordítják. Ide befogadják azokat az állatokat is, amelyeket gazdájuk valamilyen oknál fogva nem tud tovább tartani. Az akció kezdete óta 34 kutyát adtak örökbe gazdáik. A kóbor ebek begyűjtését is folyatják, a lakosok a 0726/126-891-es telefonszámon jelenthetik be azokat.

A polgármester elmondta, hogy tárgyaltak a Nagyváradi Metropolisz Övezet településeinek képviselőivel a kóbor kutyák problémájáról, és Köröskisjenőben, Váradszentmártonban és Fugyivásárhelyen hamarosan a váradihoz hasonló szabályzatokat fogadnak el az önkormányzatok. A távlati cél az, hogy 2016 januárjára a Nagyváraddal szomszédos hét községben se legyenek kóbor kutyák, az állatokat egyébként a váradi menhelyen helyezik el.

Fried Noémi Lujza