Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Folytatják a csövek cseréjét

Terepszemlével egybekötött sajtótájékoztatót tartott tegnap délelőtt Mircea Mălan, Nagyvárad alpolgármestere, melyen a megyeszékhelyen zajló távfűtés- és melegvízcsövek cseréjéről beszélt.

Első helyszínként a Sal Ferenc (ma Dunării) utcai munkálatokat tekintettük meg. Itt egy komolyabb csőtörés okoz gondot, mely a melegvíz-szolgáltatást is befolyásolja a környéken, de a fűtéscsövek is olyan rossz állapotban vannak, hogy muszáj kicserélni azokat. Mălan elmondta, június 7-től az önkormányzat elkezdte a teljes csőrendszer felújításának második szakaszát. A projekt első része a 2015-ben elkezdett felújítás volt, mely során Váradon 17, 5 kilométer hosszúságban cserélték le a távfűtési csöveket. Most, a második szakaszban 20 kilométernyi másodlagos fűtési és melegvízcsövet kell kicserélni. A munkálatokat négy cég végzi, az Energomontaj, az Elsaco Electronic, az Isoplus Romania és az ISPE vállaltok.

folytatjak 1

A belváros több részén nem lehetett halogatni a távfűtési csövek lecserélését, s ezeket a munkálatokat októberig, azaz a fűtési szezon kezdetéig be kell fejezni. Mălan elnézést kért a sajtón keresztül is a váradiaktól azért a sok kellemetlenségért, melyekkel a polgároknak szembesülniük kellett és még kell is a nagyszabású csőcserék miatt, de mint mondta, a város régi csőrendszere olyannyira tönkre van menve, hogy nem lehetett halogatni ezeket a felújításokat.

A Sal Ferenc utcában, a Barátok temploma oldalánál, illetve a katonakórház előtt már nagyobb szakaszon kiásták a csöveket. Itt a munkások méteres vízben állva tudnak egyelőre dolgozni, ugyanis az eltört csövekből folyamatosan nagy mennyiségű víz folyt ki. Az a kérdés is felvetődik, hogy vajon ez a nagy vízmennyiség nem szivárgott be a kórház és a templom alá, ott is gondokat okozva?

A Fő utca elején a mizeriek patikája mellett is mély árok húzódik, itt a melegvíz-csövek mentek tönkre. A járda mellé ki vannak rakva a rozsdamarta régi melegvíz-csövek. Meghökkentő egyébként, milyen rossz állapotban levő csöveken át kapja a város a melegvizet, amiben az emberek mosdanak, fogat mosnak, amiből főznek is esetenként. A régi vezetéket belsejében jelentős szutyokréteg halmozódott fel. Ha valamilyen ok miatt elveszik a melegvizet, majd újratöltik ezeket a csöveket, a nagy nyomással beléjük érkező melegvíz leszedi a belső falukról a rozsdás lerakódásokat s így ezek a lakosság csapjain keresztül jutnak a kádakba, zuhanyozókba. A látottat tükrében elég nehéz azt is elhinni, amit az illetékesek állítanak, ha a lakosok a rozsdás, piszkos csapvízre panaszkodnak, éspedig, hogy ez nem káros az egészségre.

Nagyváradon 14 helyen végeznek még munkálatokat. Van, ahol már túl vannak a javán az elvégzendőknek, van, ahol most kezdték. Javítások vannak és lesznek az Averescu úton lévő fővezetéknél, a Grădinarilor és Barierei utcák közötti szakaszon, a Körös (ma T. Vladimirescu) utcai vezeték Oneştilor–Shakespeare utcák közötti szakaszánál, a Vitéz (Decebal) úton, a Damjanich (Simion Bărnuţiu) utca és az Emanuil templom közötti részen, a Vámház (Sucevei) utca Horea utca és December 22 tér között levő szakaszon, a Sextil Puscariu utcában, a Széchenyi (Traian) tér és a Sztaroveszky (Gen. Magheru) utcák közötti részen, a Nojoridului, a Leonardo da Vinci, a J. Verne, a Liszt Ferenc utcákon lévő fővezetékek mentén valamint az Aviatorilor, a N. Bolcaş utcákban és az Aradi úton.

A javítások több forgalmas utat is érintenek, ezek miatt közlekedési bonyodalmak is lesznek. Mint Mălan mondta, két-három hét múlva az Emanuel templom környékén kell az úttestet felbontani, s emiatt itt egy időre ( kb. két hétre) leáll a villamosközlekedés is majd). Ezekről a sajtón keresztül értesítik majd a lakosságot.

Szőke Mária