Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Főleg nyugdíjasok strandolnak

Holnap mindenkinek fizetnie kell a belépőt

Akik nem utaztak el nyaralni a vakációban, azok közül sokan előszeretettel látogatják Nagyvárad strandjait. Mint megtudtuk, elsősorban az ingyenes belépést élvező nyugdíjasok vannak többségben, de a fiatalok és kisgyermekes családok is szívesen strandolnak. Igaz, az utóbbiak inkább délután mennek napozni és fürdeni.

foleg 2

Lényeges tudni, hogy holnap, azaz augusztus15-én a hivatalos munkaszüneti nap miatt a nyugdíjasoknak nem lesz ingyenes a belépő Nagyvárad két strandjára. Amióta pedig tart a kánikula, a megyeszékhely keleti és északi részén található városi, illetve őssi, termálvízzel ellátott két strandjának nagy a látogatottsága. Utóbbit többnyire a nyugdíjasok, előbbit pedig inkább a fiatalabb generáció látogatja. Tegnapi terepszemlénken mindkét helyszínre elmentünk

A városi strandon tegnap délig közel fél ezren mentek be ingyen, és kb. 200–300-an voltak azok, akiknek jegyet kellett váltaniuk. Rencsik István Krisztiántól, a városi strand adminisztrátorától megtudtuk, hogy kétnaponta cserélik a medencék vizét, amelyek hőfokát óránként ellenőrzik, a klórtartalmukat pedig naponta kétszer, háromszor mérik. Eddig ritkán adódtak gondok. Elsősorban a fiatalokra szóltak rá, akik hevesebb vérmérsékletük miatt gyakran ugráltak a medencék vizébe. A strandon ellenőrök, amolyan vízimentők felügyelik a rendet, és volt már rá példa, hogy ittas embereket utasítottak ki a strand területéről, illetve olyanokat, akik alkoholt fogyasztottak a medencékben. Ez tilos, akárcsak a plédeknél üvegből fogyasztani bármilyen italt. Mint Rencsik hangsúlyozta, kizárólag műanyag poharakból szabad inni, és a strandon lévő vendéglátó egységeknél is ebből szolgálják ki a vevőket.

foleg 9

Az északőssi strandnak délig kb. 1200, azaz a városi strandhoz képest majdnem kétszer több látogatója volt. Ide gyerekeken és nyugdíjasokon kívül alig érkeztek fiatalok.

Egyébként a medencékben tiszta volt a víz, a tusolóknál tömegnyomor uralkodott, sokan ötliteres pillepalackokba gyűjtötték a jótékony hatású vizet otthoni fogyasztásra. A medencék lépcsői nem voltak csúszósak, kivéve a városi strandon lévő lábmosó részt, amelyben a fertőtlenítőt tartalmazó víz alatt csúszós a csempe. Itt az illetékesek figyelmeztetik is a rohangáló gyerekeket a csúszásveszélyre.

Sükösd T. Krisztina