Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Földi csillagok a sírkertben

Több tízezren látogattak ki mindenszentek és halottak napján a nagyváradi Rulikowski temetőbe világítani, s virággal, koszorúval emlékezni elhunyt szeretteikre. „A tavalyihoz képest az idén mintha kevesebben jöttek volna a temetőbe” – mondta Teodor Vaida, a Rulikowski temető főgondnoka, hozzátéve, hogy valószínűleg a közvetlenül november 1-je előtti hétvégén – mivel november 1-je nálunk nem munkaszüneti nap – már bizonyára sokan elhelyezték a megemlékezés virágait szeretteik hantjánál. A főgondnok elmondása szerint kedden és szerdán a legtöbben délután érkeztek világítani. Lopásokról nincs tudomása, tűz sem ütött ki, és senki sem lett rosszul. „Semmilyen panasz nem futott be hozzánk, de ha gond adódna, nyitottak vagyunk minden panaszra. Egyébként többen is kértek az elmúlt napokban útbaigazítást tőlünk, akik nem találták a keresett elhunytak sírhelyét. Amennyiben tudták az elhunyt pontos nevét és elhalálozásának dátumát, a számítógépes adatbázisunkból ki tudtuk keresni, hol lett eltemetve, illetve előre kinyomtatott térképet is mellékeltünk” – fogalmazott Vaida. Hozzátette, hogy november 1-jén nem lehetett a sírkertbe autóval behajtani, kivéve a mozgássérülteknek, és közülük kb. 20-an éltek is ezzel a lehetőséggel. Azt is megtudtuk, hogy szombaton 2000, vasárnap pedig kétszer ennyi, azaz 4000 személygépkocsi gördült át a temető kapuján.

Rulikowski Kázmér síremlékénél sokan gyújtottak gyertyát

Rulikowski Kázmér síremlékénél sokan gyújtottak gyertyát

A tömegközlekedésre sem lehetett panasz. Egymás után érkeztek a buszok a köztemetőhöz. Így is sorra megteltek, annak ellenére, hogy a Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) a központtól a sírkertig gyorsjáratot is indított. Sajnos sokan nem tudták, hogy ez megállás nélkül megy a végállomásáig, így néhányan tájékozatlanságuk miatt a sofőrt szidták, aki néha kénytelen volt megállni a stációkban. Egyébként a délutáni csúcsidőben a sok autó miatt csak lépésben haladhatott a busz a temető irányába, így akár menet közben sem lett volna nehéz leszállni róla…

Rengetegen látogattak ki a köztemetőbe

Rengetegen látogattak ki a köztemetőbe

Sötétedéskor megannyi földi csillagként világítottak a gyertyák és mécsesek a temetőben, mindegyik lángjába zárva valaki emlékét.

Sükösd T. Krisztina