Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Földcsuszamlás a Gombánál

Ahhoz képest, hogy mekkora sikersztorinak könyvelték el a nagyváradi önkormányzat vezetői pár hónappal ezelőtt a Kálvária dombon (Gomba) levő feljáró felújítását, jelenleg csak egy katasztrófafilm kockái juthatnak eszébe annak, aki ellátogat oda. Két héttel ezelőtt ugyanis megindult a domboldal, és a nemrég felújított sétányokra ráomlott a föld, illetve a frissen felépített tartófalak egy része.

foldcsuszamlas 2

Tegnapi terepszemlénken láttuk, hogy a veszélyessé vált gyalogos sétányt – mely a domb tetején levő vendéglőhöz vezet – lezárták. Ennek ellenére, ameddig lehetett, végigmentünk az omlás sújtotta sétányon. A lépcsősorok leszakadtak, a sétány több részét eltemette a föld és a leomlott tartófalak, ez utóbbival kapcsolatban pedig felmerül a kérdés, hogy akkor mi célból voltak ott? Nem kell sem mérnöknek, sem jósnak lenni ahhoz, hogy lássuk, elindult a domboldal, és ahogy jelenleg kinéz a Kálvária oldala, bármikor komolyabb földomlás következhet be. A vendéglő teraszának egy része – ahonnan a váradi panorámát lehet csodálni – bármelyik pillanatban leszakadhat. Az új sétányon sem ajánlatos sétálgatni, tehát igencsak balesetveszélyessé vált az egész domboldal.

foldcsuszamlas 1

A Gomba feljáró és a környező zöldövezet felújítását pár hónapja fejezték be, egy 1,97 millió eurós román–magyar határon átívelő HU–RO projekt nyomán, azonban úgy tűnik, a munkálatokat tervező, végző, átadó és átvevő „szakemberek” nem álltak éppen a szakma magaslatán. Tegnap a nagyváradi polgármesteri hivatal sajtóosztályától annyit sikerült megtudnunk, hogy az önkormányzat műszaki osztálya tudomásul vette a földomlás okozta károkat, és a feljárót mindaddig lezárva tartják, míg a földcsuszamlás veszélyét el nem hárítják, a keletkezett károkat ki nem javítják. A munkálatokat végző Abed Nego cég öt évre vállalt garanciát a feljáróra, tehát a javítási munkálatokat nekik kell elvégezniük, és az ezzel járó összes költséget is ők állják a szerződés értelmében. Egyelőre azonban senki nem tudja, hogy ez mikorra lesz kivitelezve, az önkormányzati illetékesek szerint ugyanis ez az időjárástól függ.

Tegnapi terepszemlénken semmilyen nyomát nem láttuk annak, hogy itt bárki munkálkodna, javítana, a balesetveszély elhárításával foglalkozna. Márpedig balesetveszély igencsak van, hiszen felázott a domboldal, ahonnan nemrég a fákat, bokrokat – amelyek gyökereikkel is tartották azt – kiirtották. Így jelenleg az a szomorú helyzet, hogy a Kálvária domb oldala egyszer csak megindul, s ki tudja, hol áll meg…

Szőke Mária