Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Föld alá vinnék a forgalmat

Három aluljárót is építtetne a nagyváradi önkormányzat, hogy egyszerűsítsék a közlekedést a Baross (ma Dacia) híd, az Averescu utca, a Kolozsvári út és a December 1. Park, valamint a Ghillányi (D. Cantemir) utcák közötti, úgynevezett „turbókörforgalom” környékén.

fold ala 2

A lehetséges megoldások kidolgozására a francia Egis cég bukaresti kirendeltségét kérték fel, ezt megtehették a 30 ezer eurós összeghatár alatt, mondta Mircea Mălan nagyváradi alpolgármester, aki az is hozzátette: hétféle lehetséges megoldást kínáltak a tervezők, az önkormányzat az úgynevezett A1-es változatot részesíti előnyben. Ennek kivitelezése mintegy 20,5 millió euróba kérülne, ugyanakkor szakaszonként lehetne kivitelezni.

Az alpolgármester tudatta, hogy több száz autó halad át óránként a körforgalmon a különböző irányokból, ezért szükséges a forgalom tehermentesítése. A tervek szerint az egyik aluljárót a Cetăţii tér és a Gojdu tér között alakítanák ki, a December 1. park és az ortodox katedrális közötti szakaszon azért, hogy a vár felé gyalogosforgalom haladhasson, illetve a vár és az ortodox katedrális mellett egy többszintes parkolót is létesítenének. Ez az aluljáró 3,5 méter magas lenne, és a legtöbb gépjármű áthaladhatna rajta.

fold ala

A második aluljáró a Cetăţii térnél készülne el, 2,5 méter magas lenne, az autóbuszoknak tehát továbbra is a föld feletti körforgalmat kellene majd használniuk.

A harmadik aluljáró az Averescu utca felől vezetné a föld alatt az autósforgalmat a városközpontig, ennek magassága szintén 3,5 méter lenne. Az alpolgármester szerint amennyiben megvalósul a beruházás, az jelentősen megkönnyítené a közlekedést, és tehermentesítené az említett övezetet.

Fried Noémi Lujza