Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Fókuszban a határvédelem

Tegnap délelőtt tartotta első idei ülését Nagyváradon a Bihar megyei kormánybiztosi hivatal kollégiuma. Claudiu Pop prefektus köszöntötte a megjelenteket, majd a határrendészet és a kataszteri hivatal 2016-os évi tevékenységét ismertették.

A Bihar Megyei Határrendészet vezetője, Marin Bondar főparancsnok terjedelmes jelentésben számolt be a tavalyi év eseményeiről, vizsgálatairól, és szót ejtett a 2017-es tervekről is. A parancsnok szerint a Bihar megyei határvonal mentén és a határátkelőknél a határrendészet munkatársai megfelelően ellátták feladatukat. A területi határrendészethez 306 kilométernyi határvonal tartozik (a Szatmár és Arad megyei határszakaszokkal együtt). Az elmúlt évben emelkedett az illegális határátkelési kísérletek száma. Az EU területére érkező bevándorlók áradata a többi tagállamhoz képest kevésbé érinti Romániát, azonban ennek ellenére tájainkon is egyre több embercsempész kísérli meg azt, hogy átjutassa magyar területre azokat, akik a schengeni övezetbe akarnak eljutni. Tavaly 604 menekültet állítottak meg a román–magyar határon. A főparancsnok elmondta, hogy ilyen esetekben szigorúan betartják a határvédelemre vonatkozó szabályokat, és segítenek a nyomozóhatóságoknak megtalálni a szervezett embercsempész bandákat.

Fokuszban

Sok, országos vagy nemzetközi körözés alatt álló személyt szűrt ki a határon, összesen 530 ilyen esetet jegyeztek 2016-ban. Jóval több autócsempészt füleltek le a határon, mint tavalyelőtt, összesen 27 lopott luxusautót foglaltak le.

Évről évre nő a drogcsempészek száma is, tavaly olyan személyeknél találtak tiltott szereket, akik Olaszországból illetve Spanyolországból akarták a narkotikumokat behozni román területre, mint a vallomásokból kiderült többnyire eladásra szánták ezeket.

A főparancsnok beszélt arról is, hogy az illegális migránsok miatt megszigorított határvédelmi intézkedések okán tavaly több alkalommal kellett hosszabb ideig várakozni a román–magyar határátkelőknél.

Szőke Mária