Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Fókuszban a fogyasztóvédelem

A Bihar megyei prefektúra kollégiuma tegnapi gyűlésének két fő témáját a fogyasztóvédelmi felügyelőség és a Románia Útügyi Hatóság (ARR) megyei ügynökségének féléves beszámolója képezte.

Az eseményt Delorean Gyula alprefektus nyitotta meg. A száraz szakmai és statisztikai beszámolók mellett Giani Bura, a Bihar Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség vezetője beszámolt arról, hogy két új kollégával bővült az ellenőrző csapatuk. Tavaly 1262 lakos fordult hozzájuk segítségért. A reklamációk közül 396 esetben sikerült a fogyasztók javára elbírálniuk az eseteket, a többi reklamációt viszont vagy a hiányos adatok (pl. a vásárlást, szolgáltatást igazoló nyugták hiánya) miatt nem sikerült orvosolniuk, de olyan esetek is előfordultak, amikor a reklamáló fél visszavonta a hozzájuk benyújtott panaszát. Mint elhangzott, az idei első félévben 1569 ellenőrzést végeztek, melyből 704 esetben összesen 2 787 650 lej értékű pénzbírságot róttak ki. Céljuk a lakosság informálása is, hogy elővigyázatosabban vásároljanak, figyeljenek oda szerződéskötéskor stb. „Nemcsak a sajtón keresztül informáljuk a fogyasztókat, hanem az iskolásokhoz is eljutunk. Őket különféle versenyekkel motiváljuk a fogyasztóvédelmi jogaik megismerésére”– fogalmazott Giani Bura.

Ioan Coraş és Giani Bura

Ioan Coraş és Giani Bura

Ioan Coraş, az ARR referense hosszasan ismertette az ügynökség feladatkörét, mint például a közúti, megyeközi forgalom ellenőrzését, az autószerelő műhelyek, sofőriskolák és sofőroktatók engedélyeinek jóváhagyását, különféle, közlekedéssel kapcsolatos szabadalmaztatások kibocsátását stb. Az első félévben az általuk kiszabott pénzbírságok összértéke meghaladta a 2,2 millió lejt.

S. T. K.