Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Fogyatékos fiatalokat juttatnak munkához

A Sérült személyek aktív munkaerőpiaci bevonása elnevezésű projekt keretében mintegy harminc, mentális zavarokkal küzdő, illetve mozgássérült személy számára tartottak konferenciát a munkavállalási lehetőségekről pénteken, a Bihar Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökségnél (AJOFM). A projektet a Bihar megyei Társadalom- és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (DGASPC), a Szakszervezetek Művelődési Háza, az AJOFM és az AMS Human Resources Kft. partnerségben bonyolítja le. A pénteki konferenciára nagyváradiakon kívül egy nagykágyai, sérült fiatalokat kezelő intézetből is érkeztek részvevők. Az esemény keretében Maria Cristea projektkoordinátor a karrierorientációban segítette a fiatalokat, Radu Bonchiş pszichológus személyes konzultációt tartott, a főigazgatóság képviselői pedig a téma szociális vetületeit ismertették. Az esemény végén a művelődési ház képviseletében Marius Creţu a teljes projektet bemutatta a részvevőknek.

fogyatekosaggal
A projektpartnereknek öszszesen több mint harminc kereskedelmi egységgel van partnerkapcsolata, és ezidáig 136 sérült személynek sikerült állást találniuk. Emellett szakképzési kurzusokat is szerveznek. Jelenleg huszonöt sérült személy vesz részt kereskedelmi dolgozói képzésen, akik hipermarketekben és hotelekben praktizálnak – mondta el lapunknak Cristian Manciu szakreferens, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a fogyatékkal elő személyeket alkalmazó cégek jelentős állami támogatásban részesülnek. A Szakszervezetek Művelődési Házában egyébként márciustól egy új szakképzést, szállodai dolgozói kurzust indítanak újabb 25 embernek. A hotelekben rengeteg, a vendégek és a nagyközönség számára „láthatatlan” alkalmazott is dolgozik, akik a vendégek kabátjait teszik vállfára, tisztítják, kitakarítják a szobákat, vagy papírokat rendeznek és ők segítenek a gyakorlat megszerzésében ezekre a munkákra – tette hozzá Cristian Manciu, aki ugyanakkor hangsúlyozta, hogy további cégek, kereskedelmi egységek jelentkezését várják, hogy a fent említett intézményekkel karöltve segítsenek a fizikailag vagy szellemileg sérült személyek szakképzésében és foglalkoztatásában. Ezzel kapcsolatban a 0359/ 800-960-as telefonszámon, valamint a maria.cristea@bh. anofm.ro e-mail címen kérhetők információk.
Sz. G. T.