Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Fogyatékkal élőket segítenek munkához

A Bihar Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (DGASPC) vezetősége projektzáró sajtótájékoztatón ismertette tegnap a fogyatékkal élők számára szervezett, szakmai képzést és álláskeresést célzó és segítő, EU-s alapból finanszírozott (1,8 millió lej értékű) kétéves projektjük eredményeit.

Az eseményen nemcsak a szervezők és a projekt partnereinek képviselői – a Bihar Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség (AJOFM), a Nagyváradi Filantropia Egyesület és az AMS Human Resources Kft – voltak jelen, hanem a kedvezményezettek közül is megjelentek páran, néhánya pedig fel is szólaltak.

fogyatekkal 2

Lucian-Călin Puia, a DGASPC igazgatója és Adina-Nicoleta Tamaş projektmenedzser ismertette a 2013 júliusától 2015 szeptember 24-éig tartó projekt eredményeit. Mint Puia hangsúlyozta, a céljuk az volt, hogy a társadalom és természetesen a munkáltatók ne tegyenek hátrányos megkülönböztetést alkalmazáskor az egészséges és fogyatékkal élő személyek között. Éppen ezért több céggel – egyelőre 30 munkáltató volt a partnerük – felvették a kapcsolatot, ismertették velük mindazokat az előnyöket, amely a különféle fogyatékkal élők – akár fizikai vagy mentálisan sérültek – alkalmazása jelent  számukra.

fogyatekkal 1

A projekt keretében Bihar megyéből 178 fogyatékos személynek biztosítottak „testre szabott” szakmai képzést (175-en fejezték be e kurzusokat), és ezzel együtt az utazási költségeiket is megtérítették, illetve napi meleg ebédet is adtak nekik.

Közülük 17-en (kb. 10 százalékuk) már munkahelyet is találtak, és a projekt szerint még legalább nyolc személy munkahely-találást kell a DGASPC-nek segítenie.

Miközben elhangzott, mennyire nehezen fogadja be a társadalom a fogyatékkal élőket, közülük egy nagyváradi nő feltette a kérdést: mit tehetne azért, hogy egy cég bizalmat szavazzon számára, és alkalmazza, miközben nemcsak 55 éves, és egy egészséges ember sem talál egykönnyen ennyi idősen állást, hanem mentálisan is fogyatékos. Mint mondta, a kilátástalanság: a kor, a betegség nagy akadály ilyen szempontból, még akkor is, ha szakmailag képzett az illető. Puia igazgató és munkatársai válaszukban hangsúlyozták, hogy továbbra is tartják a kapcsolatot a projekt keretében szakmailag tovább- vagy átképzettekkel, és amint munkalehetőség adódik számukra, értesítik őket. Egyébként az idős nő kérdésünkre elmondta, hogy havi 200 lej a betegnyugdíja, és bár hivatalosan napi 1 órát  dolgozik, ezért is mindössze 100 lejt és három élelmiszerjegy jár neki havonta. „Ha nem lenne az édesapám, akkor nem is tudom, hogy tudnám ennyi pénzből fenntartani magamat, hiszen télen még a közköltség is nagyobb a havi jövedelmemnél”– fogalmazott.

Sükösd T. Krisztina