Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Fogyatékkal élőket látogatott az alpolgármester

A fogyatékosok világnapja alkalmából tegnap Huszár István nagyváradi alpolgármester látogatott el az Élet Autizmussal Egyesület Kanonok-sori műhelyébe, ahol tíz autista fiatal számára biztosítanak kézműves foglalkozásokat és munkalehetőséget a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és a Caritas Catolica támogatásával. Az alpolgármester és kísérete édességcsomagokkal lepte meg a fiatalokat, az ajándékozás mellett ugyanakkor támogatását és logisztikai segítségét is felajánlotta az egyesületnek az autisták által készített kézműves termékek értékesítésében.

Bacsadi Gabriella és Huszár István

Bacsadi Gabriella és Huszár István

A vendég érkezésekor az autizmussal élő fiatalok épp lázas munkával készülődtek a püspökség által szervezett hagyományos adventi jótékonysági vásárra, amely december 5-én, szombaton 15 órától zajlik majd a püspöki palota kertjében. A fiatalok keze alatt szebbnél szebb képeslapok, karácsonyfadíszek, ékszerek, varrottasok és egyéb dísztárgyak készültek, melyeket a jótékonysági vásár keretében értékesítenek majd a Caritas Catolica által ellátott idős, beteg személyek megsegítésére. A fiatalok kissé megilletődötten, de széles mosollyal és ragyogó szemekkel fogadták köreikben az elöljárót, aki egyenként üdvözölte őket, kezet rázott velük és édességcsomagokat adott nekik. Viszonzásul az egyesület tagjai saját kezükkel készített ajándékaikat adták át Huszár Istvánnak.

fogyatekkal 1

„Nagyon örülünk annak, hogy Huszár István megkeresett bennünket és meg akarta nézni a műhelyünket. Nagyon nyitottan és segítőkészen áll hozzánk és abban gondolkodik, hogy hogyan tudná segíteni egyesületünk működését. Örülünk az ajándékoknak is, hiszen a fiataljaink boldogok, amikor bármilyen aprósággal megörvendeztetik őket” – nyilatkozta Bacsadi Gabriella, a 2013 óta működő Élet Autizmussal Egyesület vezetője. Mint hozzátette: „az egyesületnek most az a legfontosabb célkitűzése, hogy elindítsa a jogi hátterét annak, hogy védett műhelyként dolgozhassunk és ezáltal olyan termékeket gyárthassunk, amiket hivatalosan is el lehet adni. Az alpolgármester támogatásáról biztosított afelől, hogy ha ez megtörténik, akkor az önkormányzat is mellettünk áll. Ez egyrészt nagyon sokat segítene az egyesület önfenntartásában, másrészt pedig azért lenne jó, mert így alkalmazni tudnánk a fiatalokat fizetéssel, hiszen köztudott dolog, hogy a segély, amit ők sérültként kapnak, nagyon kevés.”

Miután elbeszélgetett az egyesület tagjaival és szemrevételezte a Kanonok-sori műhelyt, a világnap alkalmából Huszár István alpolgármester a Bihar Megyei Fogyatékosok Egyesületének székhelyére is ellátogatott, ahol szintén ajándékcsomagokat osztott.

Sz. G. T.