Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Fogyatékkal élők betlehemese

Szép és megható karácsonyi műsort tartottak szerdán a Mallersdorf-i ferences nővérek által működtetett Szent Ferenc Szociális Központ fogyatékkal élő fiataljai a szülői közösség, a barátok, rokonok és ismerősök részére. Az intézmény életében minden évben kiemelkedő eseményt jelent a hagyományos karácsonyi betlehemes játék, amelyre már hetekkel előre készülnek a gyermekek illetve a velük foglalkozó apácák és pedagógusok. Az ünnepséget idén is megtisztelte jelenlétével Böcskei László római katolikus megyéspüspök, aki egyaránt bátorító szavakkal illette az autista és Down-kóros fiatalokat, valamint tanítóikat.

fogyatekkal 1

A Szent Ferenc Szociális Központ délutáni foglalkoztatás révén felbecsülhetetlen értékű segítséget nyújt azoknak a szülőknek, akiknek munkaidejük alatt nem lenne kire hagyniuk fogyatékkal élő gyermeküket. Amellett, hogy a gyermekeket segítik a tanulásban, az intézményben igyekeznek hozzájárulni állapotuk javulásához is. „Célunk, hogy ne csak egyszerűen foglalkoztassuk, hanem fejlesszük is ezeket a gyermekeket. Közreműködünk egy logopédussal és egy gyógytornásszal, de ugyanakkor odafigyelünk arra is, hogy a gyermekek jól érezzék magukat, érezzék a Jóisten szeretetét” – hangsúlyozta Jácinta nővér, aki közel fél éve vette át a csoportot, amelyben 8 és 15 év közötti gyermekek vannak.

fogyatekkal 3

„A Down szindrómások jellemzője, hogy nagyon nagy szeretetigényük van, de ugyanakkor sok szeretetet is adnak: ölelgetik, megsimogatják az embert, csak azért, hogy érezzék közelségét. Az autisták nem ennyire simulékonyak, de ragyog a kis szemük és látszik rajtuk, hogy élményt jelent a számukra mikor foglalkoznak velük. Ezek azok a pozitív visszajelzések, amelyek mindig megerősítenek a munkánkban” – tette hozzá Rárok Ibolya pedagógus.

fogyatekkal 2

A fogyatékos fiatalok a jó gondozást igazoló fegyelmezettséggel és türelemmel szerepelték végig a karácsonyi műsort, melyhez mindegyikük hozzátett valamit, ki-ki a saját képességeihez mérten. Megindító volt ugyanakkor azt az odafigyelést és gyöngédséget látni, amellyel a gyermekek segítették egymást az előadás folyamán. Az idősebb, rátermettebb gyerekek már előre tudták, hogy lassúbb társaik hol fognak nehézségekbe ütközni a szövegmondásban vagy mozgásban és apró gesztusokkal, szavakkal vagy érintéssel átsegítették őket a nehéz pillanatokon. A fogyatékkal élők csoportjának előadását követően a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola diákjai is megörvendeztették a jelenlevőket egy hangulatos és humort sem nélkülöző karácsonyi műsorral, gyönyörű énekekkel köszönve meg a fogyatékosok fellépését.

Sz. G. T.