Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Fizetésképtelen a hőerőmű

Évek óta jelentenek komoly problémát a Nagyváradi Hőerőmű Zrt. (CET) adósságai, melyek végül maguk alá gyűrték az önkormányzati céget. Ilie Bolojan nagyváradi polgármester a szerdai tanácsülés előtt jelentette be, hogy hivatalosan is fizetésképtelenné vált a hőerőmű, ugyanakkor hangsúlyozta: ez a lakosságnak nyújtott szolgáltatásokat és az uniós projektet nem érinti. A sajtótájékoztatón Nadia Haş, a városháza gazdasági igazgatóságának helyettes vezetője és a fizetésképtelenségi felügyeletet ellátó Casa de Insolvenţă Transilvania képviselője, Vasile Gondîcă is jelen volt.

A polgármester többször is hangsúlyozta: az eljárás miatt nem lesz fennakadás Váradon sem a melegvíz, sem a fűtés biztosításában. A hőerőműnek egyébként jelenleg 30 napra elegendő széntartaléka van, és tárgyalnak a szerződésekről is.

fizeteskeptelen 2

Ilie Bolojan, Nadia Haş és Vasile Gondîcă

Múlt pénteken ülésezett a hőerőmű vezetőtanácsa, ekkor megállapították, hogy nem tudják kifizetni az esedékes adósságaikat, és kérték, hogy nyilvánítsák fizetésképtelenné a vállalatot. A kérelmet hétfőn nyújtották be a Bihar megyei bírósághoz, és szerdán kapták meg a választ, miszerint megkezdődhet a fizetésképtelenné nyilvánítási eljárás, amelynek felügyeletét a Casa de Insolvenţă Transilvania látja el, illetve megmarad a társaság adminisztrálási joga, mondta a polgármester.

Okokat soroltak

A hőerőműnek június 30-án 302 175 144 lejes adóssága van, ezek közül 185,3 millió lej rövid távú, 116,8 millió lej pedig közép- és hosszútávú adósság. A polgármester szerint az adósság kialakulásához vezető okok négy csoportra oszthatók, de ezek közül csak egy csoportért, a rossz döntések meghozataláért lehetnek felelősök. Ezek közé sorolta például azt, hogy a három kisebb kazánt gáztüzelésűre állították át, így arra kényszerülnek, hogy nyáron is a nagy kazánnal dolgozzanak, vagy azt a döntést, amikor a kukoricával való tüzeléssel próbálkoztak.

A hőerőmű építésekor a termelés 40-40 százalékát az áram- és az iparigőz-előállítás adta, mindössze annak 20 százaléka volt a lakossági melegvíz- és fűtésszolgáltatás, mondta Bolojan. Időközben megszűntek a gyárak, amelyek a gőzt felhasználták, ez eleve veszteséget jelent, akárcsak a központi árszabályozás, ami egységes az országban, a Zsil völgyéből származó szénért ugyanakkor a szállítási költségek miatt körülbelül kétszer annyit kell fizetni, mint például Aradon.

fizeteskeptelen 1

Fotó:archív

Hogyan tovább?

Májusban zárolták a hőerőmű számláit, emlékeztetett Nadia Haş, gond volt a fizetések kiadása is, tárgyaltak ugyan a szállítókkal, de az a 11 millió lej, amit a költségvetés-módosításkor az önkormányzat biztosítani tudott, csepp volt a tengerben. Jelenleg a szolgáltatások zavartalan biztosítása az első számú cél, tette hozzá.

Rövid-, közép- és hosszútávú lépéseket tesznek a helyzet megoldása érdekében, mondta Vasile Gondîcă. A legsürgősebb, hogy feloldják a zárolást a hőerőmű számláiról, felfüggesszék a végrehajtásokat és a pereket. A hőerőmű közgyűlése hamarosan kijelöl valakit, aki speciális ügyvezetőként átveszi a társaság vezetését. Középtávon felleltározzák a hőerőmű vagyonát és adósságait, 40 napon belül elkészítik a három évre visszamenőleges elemzést, ekkor derül ki, hogy terhel-e valakit személyi felelősség, és megállapítják, mekkora esélyei vannak a helyreállításnak. Ha ez lehetséges, elkészítik az átszervezési terveket, ellenkező esetben csődöt jelent a hőerőmű.

Licencet kapott az új cég

Az új ügyvezetőt várhatóan már jövő hét folyamán kinevezi a közgyűlés, tette hozzá a polgármester. A sajtótájékoztatót követő tanácsülésen egyébként el is fogadták azt a határozatot, amely megbízza a hőerőmű közgyűlését az új ügyvezető kinevezésével. Bolojan leszögezte: mivel a vezetékek a város tulajdonában vannak, az erek felújítását célzó uniós projektet nem veszélyezteti a fizetésképtelenségi eljárás. Augusztusban a szállításról és elosztásról már a Termoficare Zrt. gondoskodik majd, amely megkapta a licencet, és hónap végéig átveszi a vezetékeket a hőerőműtől. Az is elhangzott, hogy az új cég kérte az árszabályozást, erre 90 napon belül kaphatnak választ. Kérdésünkre a polgármester elmondta: a lakossági árak egyelőre nem változnak.

Amennyiben mégsem sikerül a hőerőmű talpra állítása, és bekövetkezik a csőd – ezt egyébként a hitelezők kétharmadának kell jóváhagynia –, akkor vagy egy új társaságot hoznak létre, vagy egy magánvállalkozás veheti koncesszióba a berendezéseket, hogy biztosítsa a szolgáltatást.

Fried Noémi Lujza