Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Finomabb eszközökkel nagyobb hatást elérni

Visszatérő vendég Nagyváradon Molnár Krisztina Rita költő, író, műfordító, akinek Kréta-rajz, valamint A víz ösvénye című regényei mellett verseiről és novelláiról is szó esett a Varadinum Törzsasztalon kedden. A szerzővel ez alkalommal Szűcs László, a Várad irodalmi és kulturális folyóirat szerkesztője beszélgetett az Illyés Gyula Könyvesboltban.

Molnár Krisztina Rita és Szûcs László

Molnár Krisztina Rita és Szûcs László

Az est elején felidézték Molnár Krisztina Rita tavalyi váradi Törzsasztal-beszélgetését, melynek akkor a szerző Maléna kertje című könyve volt a fő témája, és szó esett a meghívott múzeumpedagógusi végzettségéről is. Molnár Krisztina Rita elmondta, hogy írni is tanít gyermeket és felnőtteket egyaránt, de elsősorban költőnek tartja mát, olyan költőnek, aki prózát is ír. „Nem hiszek az irodalom életkori behatárolásába” – mondta, majd hozzátette, hogy természetesen más az, amit egy ötéves, és más az, amit egy ötvenéves megért egy történetből, de ő nagyon hisz „a közös olvasásban és a hangzó szövegben”.

A Kréta-rajz nem folytatása a Maléna kertjének, sokkal inkább betétregénye, mondta Molnár Krisztina Rita, ebben a három főszereplő, Maléna, Luca és Janó külön töltött hete jelenik meg naplószerű formában. Három különböző szociokulturális háttérrel rendelkező gyermek bőrébe kellett belebújnia, és a könyvben sok a burkolt célzás például a mélyszegénységre, a Nógrád megyei munkanélküliségre vagy éppen a menekültválságra. Fontosnak tartja, hogy aktuális kérdésekről írjon, de sokkal inkább burkolt formában, mint egyenesen, tapasztalata szerint ez ugyanis célravezetőbb. Mint mondta: „finomabb eszközökkel nagyobb hatást lehet elérni”. A víz ösvényében például ugyancsak burkoltan az iskolai erőszak témája jelenik meg, és egyik legszebb visszajelzése az volt, hogy egy pedagógus felhívta és elmondta: felolvasta egy hasonló problémákkal küzdő osztályban a regény egy részletét, ezen mind a bántalmazott, mind a bántalmazók elsírták magukat, és azóta megoldódott a bántalmazás problémája.

A víz ösvénye egyébként kisregény, melynek még három társa megszületik majd, Térfogó címmel ugyanis mind a négy alapelemnek (víz, tűz, föld, levegő) szentel egy-egy könyvet a szerző. A Lillafüreden játszódó, egy örökbefogadott kisfiúról és nevelőanyjáról szóló történet egyik legfiktívebb írása, az abban szereplő ház és a londiner valós figura.

A könyv kapcsán szó esett kiadóváltásokról is, Simonyi Cecília illusztrációiról és Szlukovényi Katalin szerkesztőről, akivel „ismerjük és szeretjük egymást annyira, hogy őszinte velem” – fogalmazott a szerző, aki elmondta, fontosnak tartja a jó szerkesztőt.

Az est során a két említett regény részletei mellett verseket és novellát is felolvasott Molnár Krisztina Rita, majd a találkozó végén verssel búcsúzott: Arany János születésének 200. évfordulójára az Országos Széchenyi Könyvtár felkért szerzőket versírásra – ezeket ki is állították ott –, így az Arany János előtt tisztelgő vers és egy ballada-parafrázis felolvasásával, majd dedikálással zárult az est.

Fried Noémi Lujza