Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Filmzenék a filharmóniában

Különleges zenei élményében lehet részük ismét azoknak, akik ma este a Nagyváradi Állami Filharmónia koncertjén részt vesznek: több ismert remekfilm zenéjéből összeállított válogatást hallhatnak. A zenekart ez alkalommal Shynia Ozaki karmester vezényli.

Tódor Albert és Shynia Ozaki

Tódor Albert és Shynia Ozaki

A 19 órától a filharmónia Enescu–Bartók hangversenytermében megtartandó filmzenei koncert rendhagyó program, amelyet immár negyedik éve rendez meg az intézmény a Kagoshimában született Shynia Ozaki karmester közreműködésével.

Shynia Ozaki –aki olyan kitűnő mestereknél tanult, mint Szeidzsi Ozava – , a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia zenekarának állandó karmestereként (1994 óta) rendkívüli népszerűségnek örvend Romániában, a nagyváradi filharmónia igazgatója, Tódor Albert pedig az intézmény közeli jó barátjának nevezte őt. A japán karmester számos kitüntető címet is elnyert hazánkban az évek folyamán, amelyekkel a kultúrák közötti kapcsolatápolás terén kifejtett tevékenysége előtt adóznak neki.

A ma esti koncert repertoárjában olyan különlegességeket találunk, amelyek előadása a zenekar számára is újdonság lesz: például a Beatles legismertebb dalaiból egy válogatás, az Arábiai Lawrence (1962) hastáncosokat, vagy a Lord of the Dance (1996) Michael Flatley-t idéző dallamai. Ezek mellett hallhatóak lesznek többek között az Evita (1996), A Rózsaszín Párduc (1963), az Egy gésa emlékiratai (2005), A Karib-tenger kalózai: Holtak Kincse (2006), a Miss Saigon (1989), a Grease (1978) és a Napraforgó (1970) jól ismert zenéi.

A filmzenei koncertet, ahogy az elmúlt években is, egymás után két alkalommal is hallhatják, mivel 19 órától is telt házra készülnek az előadók, hiszen a jegyek mindkét bemutatóra jóformán mind elkeltek.

Szamos Mariann