Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Filmzenei hangverseny, kétszer is

A nagyváradi filharmónia ezúttal filmzenei koncerttel várja közönségét ma és holnap este is, egyaránt 19 órakor. A nagy érdeklődésre való tekintettel pénteken tehát megismétlésre kerül a ma esti hangverseny, amire már tegnap ott jártunkkor szinte teljesen elkeltek a jegyek.

Sajtótájékoztatón prezentálta az intézmény a koncertek meghívott karmesterét, Werner Gábort (képünkön), aki jelenleg a Budafoki Dohnányi Szimfonikus Zenekar dirigense, s bár 1969-ben ő maga is Budapesten született, édesanyja révén csíkszerdai kötődésű, valamint sok Magyarországon zenélő erdélyi kollégát megismerve ő maga is többször játszott (csellistaként) és vezényelt is idehaza, főként Székelyföldön. A sokoldalú karmester, hangszeres előadóművész, kamarazenész Werner Gábor egyébiránt az ismert Virtuózok című magyarországi közszolgálati tévés tehetségkutató műsorban is produkciós részt vállalt.

Filmzenei koncert ketszer is

A nagyváradi filharmónia immár négy éve vállalja be a népszerű filmzenei műfajt (eddig Ozaki Sinja karmesterrel), azonban az eddigiekhez képest most néhány újításra is sor került. A koncert különlegessége, hogy a filmmuzsikák alatt a közönség kivetítőn kap majd ízelítőt a mozik zenéjéhez kapcsolódó jelenetekből. Az összművészeti élményt kínáló ötlet Werner Gáboré, aki immár tizedik esztendeje csalogatja a koncertterembe ily módon a klasszikus értelemben vett zenei eseményeket egyébként nem látogató közönséget is. A karmester elmondta még, szándéka elsősorban az, hogy olyan filmzenei részleteket is beemeljen a hangversenyek programjába, amik egy az egyben klasszikus alkotóktól származnak, így próbálja megszerettetni ezt az értékes repertoárt a szélesebb közönséggel is. A mostani hangverseny első felében is lesznek olyan Sibelius, Elgar vagy például Mozart zenei részletek, amiket egyelőre sokan csak a moziból ismernek. Emellett természetesen a filmvászon olyan híres zenei alkotóinak muzsikája is hallható lesz, mint John Williams, Ennio Morricone vagy Alan Silvestri.

Íme tehát egy kis ízelítő a filmcímekből: Die Hard, Ausztrália, Amadeus, Robin Hood, Vissza a jövőbe, Batman, Star Wars, Volt egyszer egy Amerika, Cinema Paradiso, A profi, Zorró álarca, Indiana Jones, Pókember. Hangversenyek a mozi kedvelőinek tehát ma és holnap 19 órakor a filharmóniában.

Tóth Gábor