Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Figyelő szemekkel járni

A nagyváradi Euro Foto Art Egyesület csütörtökön megnyított kiállítása ismét a vár fejedelmi palotájának bal szárnyában kapott helyet. A kiállítás anyagát Ilie Tudorel nagybányai fotóművész képei alkotják, aki nem csupán fotográfiáival gondoskodott a remek hangulatról.

Ilie Tudorel, Angela Lupşea, Tóth István, Ramona Novicov és Nicu Pop

Ilie Tudorel, Angela Lupşea, Tóth István, Ramona Novicov és Nicu Pop

A nagyváradi vár fejedelmi palotájának épületében működő Vár- és Várostörténeti Múzeum galériájában nyílt meg Ilie Tudorel nagybányai fotográfus kiállítása csütörtök délután Csillagos szimbólumok a máramarosi hagyományos építészetben címmel. A fotográfiák olyan szimbólumokat mutatnak be, amelyeket alkotójuk helyi fakapuk és fatemplomok elemeiként kíván továbbörökíteni a jövő nemzedékei számára.

A kiállítást Angela Lupşea, a Vár- és Várostörténeti Múzeum igazgatója nyitotta meg mint moderátor, átadva a szót Tóth Istvánnak, az Euro Foto Art Egyesület elnökének, aki köszöntötte a meghívottat és az egybegyűlteket. A tárlat anyagát és annak eszmei és etnográfiai értékét Ramona Novicov művészetkritikus értékelte, aki elsősorban a lencsevégre kapott szimbólumok – mint például a sodrott kötél vagy a hatszirmú rozetta – törékenységére és múlékonyságára kívánta felhívni a jelenlévők figyelmét, és így a fényképek dokumentáló, megmentő jellegére is utalt. Ilie Tudorelt elkísérte egy barátja, Nicu Pop is, aki népi mesterként szemléltető eszközöket is magával hozott, és helyben faragott ki egy rozettát. A fotográfus kiemelte, hogy ezek a szimbólumok nagy veszélyben vannak, és nagyon fontos, hogy az ember figyelmesen, nyitott szemmel járjon, rájuk ismerjen, és tegyen is valamit a megmentésükért vagy megőrzésükért.

A megnyitót vendégség követte, amely lehetőséget adott a megjelenteknek arra, hogy máramarosi pálinkát és finom szalonnát kóstoljanak.

Ilie Tudorel itthon és külföldön is kutatja ezeket a szimbólumokat, és Nagyváradon hatodik alkalommal adózott nekik. Tevékenysége – amellyel a vidéket és szépségeit kívánja népszerűsíteni – országosan elismert, és saját blog-oldala, ahol 230 fotóalbumot lehet megtekinteni, világszerte több mint 100 ezer látogatót vonz (www.tudorphotoblog.blogspot.com).

A kiállítás március végéig megtekinthető, keddtől vasárnapig 9 és 17 óra között.

Szamos Mariann