Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Figyeljünk testünk apró jeleire

Testünk időnként olyan jeleket produkál, amelyek kellemetlenek, ám veszélytelennek tűnnek. Pedig néhány apróság olyan betegségre figyelmeztet, melyet, ha időben elcsípünk, úgy könnyebben meggyógyítható. Ha időnként jelentkező, alig érezhető fájdalom, csuklás vagy éppen a régóta tartó fáradtság ártalmatlan tüneteknek tűnnek. Pedig az ilyen apróságok súlyos betegségek előjelei is lehetnek. Amennyiben nem tudjuk a szervezetünkben jelentkezőtünetek okát, érdemes orvoshoz fordulni. Az alábbi felsorolt jelekre érdemes odafigyelni.

figyeljunk 2

Állandó szomjúság. A szomjúság azért jó, mert figyelmeztet minket arra, hogy igyunk rendszeresen. A vízháztartására odafigyelő ember ugyan nem várja meg, hogy ez jelentkezzen, hiszen ha már szomjasak vagyunk, akkor már hiány lépett fel a szervezetünkben. A gyakori szomjúságérzet – főként, ha egyébként rendszeresen iszunk, és nem ettünk előtte sósat vagy nem sportoltunk – akár a cukorbetegség korai jele is lehet. Aki ezt érzi, és esetleg aceton szagú lehelet is társul hozzá, az menjen el vércukorszint-ellenőrzésre.

Homályos látás. Az időnként jelentkező homályos látást okozhatja az erős fáradtság, fizikai igénybevétel, vagy huzamosabb ideig tartó stresszes állapot. Ezek elmúltával azonban a homályos látás megszűnik. Viszont ha ez tartós marad, fekete pontok ugrálnak vagy úsznak a látóterünkben, villogó fényeket látunk, akkor azt komolyan kell venni. Ez utalhat szaruhártya betegségre, amit feltétlenül ki kell vizsgáltatni.

Lábgörcs. A görcs sokszor csak ártalmatlan mellékhatása a sportolásnak. Ez jelzi, hogy az izmok túlságosan igénybe lettek véve, de vitaminhiány is okozhatja. Előbbit a lazító masszázs vagy a pihentető fürdő oldja, utóbbit egy nagy pohár tej, egy banán, egy kalciumtabletta enyhíti. Amennyiben nem ezek okozzák, és rendszeresen visszatérnek a kínzó érzések, úgy ortopéd szakorvoshoz fordulni, mert megeshet, hogy keringési rendellenességek miatt alakult ki.

Fogyás. Sokan örülnének annak, ha leadnának néhány kilót, különösen, ha semmit nem kell érte tenni. Az így leadott súly egy-két kilóig még normális, az ennél nagyobb veszteségre azonban már figyelni kell. Főleg akkor, ha nem eszik kevesebbet, és nem mozog többet a szokottnál. A hirtelen fogyás többféle betegség oka lehet, így először a háziorvost kell felkeresni, hogy ő eldöntse, milyen szakorvoshoz küldi tovább.

Hajhullás. Normális esetben napi száz szálat veszítünk el fejünkről. Ez teljesen rendben is van férfiaknál és nőknél egyaránt. Akkor azonban, amikor körkörösen, foltokban kezdünk el kopaszodni, vagy száznál több hajszálunkat veszítjük el, feltétlenül menjünk bőrgyógyászhoz, hogy kiderítse az okát. Ezt egy sima megfázás is kiválthatja, de oka lehet egy gyulladt góc a szervezetben, a bőr gombás fertőzése, a stressz, ásványianyag-hiány, hormonális problémák vagy egy betegség, például a pajzsmirigy megváltozott működése.

Mindig fázik. A gyakori fázást okozhatja a rossz vérkeringés, az alacsony vérnyomás, esetenként az ingadozó vércukorszint. Azonban, ha csak a test egyes területein jelentkezik a hidegérzés, akkor azt orvosnak kell ellenőriznie, hogy kizárja az esetleges pajzsmirigybetegséget.

Fáradtság. természetes, hogy felkelés után még egy ideig fáradtak vagyunk, és a kora délutáni, valamint az esti órákban is menetrendszerűen jelentkezik ez az érzés. Azonban aki huzamosabb ideig úgy érzi, hogy állandóan fáradt, gyenge és nincs semmimhez sem ereje, annak ajánlott kivizsgáltatnia magát. Ez a tünet vashiányra is utalhat, de pajzsmirigybetegséget is jelezhet. Emellett hormonális problémák is okozhatnak fáradtságot.

Csuklás. Tartsa vissza a lélegzetét, igyon citromos vizet, vagy kérjen meg vaakit, hogy ijessze meg. Ezek a házi módszerek általában hatásosak az ártalmatlan csuklás elmulasztására. Ez a bosszantó tünet jelentkezhet, ha fázunk, de ingerültség, rossz levegővétel miatt, és egyebek mellett hideg vagy meleg ételek, esetenként az alkohol is kiválthatja. Ritka esetekben krónikus csuklás jelentkezik, amikor ez két napnál is tovább tart, és semmivel sem lehet elmulasztani. Ilyen esetekben feltétlenül orvoshoz kell fordulni, hogy az kizárhassa a májgyulladás lehetőségét.

Dr. Győri György