Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Figyeljünk oda, milyen disznóhúst fogyasztunk!

A karácsonyi ünnepek alatt országszerte számos településen, ahol gazdaságban állatokat nevelnek, hagyományosan tartanak disznótorokat, melyeken egy-egy sertés levágásával hosszú hónapokra biztosítják a család számára a húsfogyasztáshoz szükséges alapanyagot.

figyeljunk

A Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) szeretné felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy kizárólag olyan sertéshúst fogyasszanak, amely orvosilag igazoltan alkalmas erre, és nem áll fenn a trichinózissal való fertőzöttség veszélye.

A trichinózis a trichinák által okozott betegség, melyben főleg azok az emberek betegszenek meg, akik a fertőzött sertéshúst nyersen vagy félig sült, illetőleg főzött állapotban, fogyasztják. Közép- illetve Észak-Európában több ízben is okozott járványt ez a fertőzés. A házi sertés mellett lovak, illetve a vadon lőtt állatok, mint például vaddisznó, medve is terjeszthetik. A betegség általában magas lázzal, szemhéjduzzanattal, izomfájdalommal és emésztési zavarokkal (gyomorfájdalom, hasmenés, hányinger) jár.

A DSP ugyanakkor szeretné a lakosságban tudatosítani azt is, hogy az otthoni vagy ipari sózási, füstölési és szárítási eljárások nem pusztítják el a fertőzött húsban a betegség lárváit, tehát nagyon fontos, hogy a feldolgozandó állaton elvégezzenek egy a baktériumot speciálisan kimutató tesztet.