Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Figyeljünk kedvenceinkre nyáron is

A nyár beköszöntével nem csak a saját egészségünkre kell fokozottan oda figyelnünk, hanem kedvenceink egészségére is több veszély leselkedik. Takáts Zsolt állatorvost arról kérdeztük, mire kell fokozott figyelmet fordítanunk, hogy a háziállataink a lehető legegészségesebbek legyenek a nyári hónapokban is.

figyeljunk kedvenceinkre a nyari honapokban is

Az állatorvos  azt is elmondta, milyen panaszokkal fordulnak hozzá a melegebb hónapokban a négylábú páciensek és gazdáik. Elsőként megemlítette a meghűlést, ami annak tudható be, hogy a kutyusok és cicusok, hozzánk hasonlóan, nehezen viselik a légkondicionálók okozta hőmérsékletingadozásokat, továbbá ha padlócsempézett lakásban él a kisállat, nagy a felfázás veszélye, ugyanis az állatok előszeretettel hűsölnek a hideg csempén. A megfázásos panaszok nagy részét az is okozza, hogy sokan hideg vízben úsztatják a felhevült kutyáikat. Aki ilyet tesz, az úsztatás előtt mindenképpen vizezze be a kutyát, hogy valamelyest lehűtse azt, így megelőzve a hirtelen hideg hatására kialakuló tüdőgyulladást.

A megfázás mellett a vadkalász is súlyos sérüléseket okozhat, főleg azért mert ez a növény, mely minden parkban és zöld területen megtalálható, könnyen megsérti az állatok testét, ezzel súlyos sérüléseket okozva neki. Ilyen esetekben mindenképp érdemes kiszedni az említett idegen testet, vagy, ha a gazdi nem találja meg, szakemberhez kell fordulni.

figyeljunk 2

Az említettek mellett a kullancscsípéssel is érdemes vigyázni, ugyanis azt sem nehéz a füves területeken összeszedni egy kutyának vagy macskának, ebben az esetben a gazda maga is eltávolíthatja a kullancsot a csavarásos módszerrel. A rovarcsípéseknél veszély jelent az allergia kialakulása is, ami ugyan ritka, de nem lehetetlen. Ilyenkor érdemes szakemberhez fordulni a panaszokkal. Mint Takáts Zsolttól megtudtuk hogy a bolha, kullancs stb. elleni szerek sem nyújtanak teljes védettséget, főleg sűrűn fürdetett kutyáknál, akiknek a kutyakozmetikai szerek már károsították azt a zsírréteget amibe a szerek beszívódhatnának.

Fontos tudni a kutyák és macskák megfelelő étkeztetéséről is. A kutya és a macska alapjában húsevő állat, így érdemes azzal etetni, vagy rizzsel, de mindenképpen kerülni kell a gabonaféléket, amik nehezen emészthetőek, mert könnyen megbetegíthetik az állatot. A boltokban megvásárolható eledelek közül is érdemes rizsalapút választani a gabonaalapúval szemben. Mindenképpen érdemes odafigyelni a kutyák és macskák megfelelő vízellátására is. Naponta többször, friss és mindenképpen szobahőmérsékletű vizet kell a kis kedvencek elé tenni. Nagyon fontos az is, hogy kutyát nem szabad a napon megkötözve tartani. Ha mindenképpen láncra kell tenni a kutyát, gondoskodni kell a megfelelő mozgásteréről és árnyékot kell neki biztosítani. Végül, de nem utolsó sorban érdemes az állatoknak az étel mellé étrend-kiegészítőket is adni a megfelelő vitaminbevitel miatt.

Vincze-Nagy Anikó