Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Figyeljünk időseinkre

Az RMDSZ Bihar megyei nőszervezete Építsünk idősbarát közösséget! címmel októberben civil szervezetek bevonásával különféle programokat szervezett az idős emberek számára azért, hogy ne csak az idősek világnapján érezzék a törődést, számolt be Biró Rozália szenátor.

figyeljunk

A tervezett hétezer helyett több mint 8200 emberhez jutottak el többek között a kórustalálkozónak, orvosi vizsgálatoknak, szórólapok kiosztásának, telefonhívásoknak köszönhetően. Nagyvárad mellett többek között Nagyszalontán, Érmihályfalván, Székelyhídon, Szalárdon, Borson és Bihardiószegen is köszöntötték a szépkorúakat. Rengeteg hasznos javaslatot kaptak az idősektől – nyugdíjas pedagógusok például szívesen részt vennének az after school programban – mondta Biró Rozália, aki szerint hiba hagyni, hogy az évtizedek során felhalmozott szakmai és egyéb tapasztalatok veszendőbe menjenek, hiszen sokan élnének aktív életet a nyugdíjaztatás után is. A szenátor köszönetet mondott az egészségügyi vizsgálatokért dr. Pásztor Gyöngyvérnek, dr. Nagy Péternek, dr. Kiss Emőkének, Molnár Évának, Székely Tibornak és Szabó Máriának, és azt is elmondta: szeretnék, ha mozgalommá válna az idei kezdeményezés.

November harmadika az egyenlő díjazás európai napja, s mivel az Európai Unióban a nők és férfiak bére közötti különbség 16,7 százalékos, csütörtök óta úgymond „ingyen” dolgoznak a nők, mondta Biró Rozália

Romániában jobb a helyzet az uniós átlagnál, itt mindössze 4,5 százalékos a bérkülönbség, ami alacsony Szlovéniában (2,5 százalék) és Lengyelországban (6,4 százalék) is. A férfiak és nők bére közötti különbség Észtországban (30 százalék) a legnagyobb, majd Ausztria (23,4 százalék) és Németország (22,4 százalék) következik, Magyarországon is 20,1 százalékos a bérkülönbség, ismertette az adatokat a szenátor.

A különbég rendkívül lassan csökken, az Európai Bizottság Timmermans alelnöke, valamint Thyssen és Jourová biztosok nyilatkozatából kiderül, hogy ha a jelenlegi ritmus folytatódik, 2086-ra lehet egyenlő a férfiak és a nők bére. Biró Rozália szerint azzal lehet változtatni a helyzeten, hogy például kiterjesztik a flexibilis munkaidőt, növelik az otthon elvégezhető feladatok részaranyát, sőt a nőknek több vezetői és döntéshozói tisztséget kellene vállalniuk, hiszen a képzettségük és a képességeik megvannak hozzá, és meg kellene osztani az otthoni feladatokat a férfi családtagokkal is.

A szenátor végezetül elmondta, felháborítónak tarja, hogy bérleti szerződés megkötésére köteleznék a másodfokú rokonokat, például az unokát befogadó nagyszülőket. Nyilvánvaló, hogy az unoka nem fizet lakbért, az idős emberek nyugdíjából ugyanakkor levonnák a 16 százalékos adót és az 5,5 százalékos társadalombiztosítási járulékot is.

Fried Noémi Lujza