Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Figyeljünk az égetésre

A Bihar Megyei Crişana Katasztrófavédelmi Felügyelőség felhívja a figyelmet arra, hogy körültekintően és a törvénynek megfelelően járjanak el mindazok, akik a tavaszi mezőgazdasági munkálatokat megelőző talajtisztításhoz látnak, és elégetik a növényi maradékokat. Az előírások szerint az ilyen jellegű munkára vállalkozóknak először egy engedélyt kell beszerezniük településük környezetvédelmi illetékeseitől, másodsorban pedig az égetés megkezdése előtt több körülményt is szem előtt kell tartaniuk: lehetőleg nappal, szélcsendes időben, sávokra felosztva és elkülönítve égessék el a vegetációt, épületektől, erdőktől, kommunikációs útvonalaktól és mindenféle vezetéktől legalább 40 méteres távolságban, állandó felügyelet alatt, és a tűzoltáshoz szükséges eszközök biztosításával. A tűz mindenképpen el kell oltani, és engedélyt is vissza kell adni az azt kibocsátó szerveknek.

figyeljunk (1)

A szabályok be nem tartásával nem csak komoly anyagi és természeti károkat lehet okozni, a törvényszegők büntetést is fizetnek. Magánszemélyek számára 1000 és 2500 lej között, míg jogi személyek esetében 25 ezer  és 50 ezer lej között változhat a bírság összege.