Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Figyeljünk az alkoholfogyasztásra

Az alkoholizmus Romániában egy olyan lappangó probléma, amelynek létezéséről mindenki tud, és amelynek súlyosságával mindenki tisztában van, de sajnos a társadalom nem hajlandó kellő figyelmet szentelni neki. DR. FÖLDES BÉLA nyugalmazott neurológus-pszichiáterrel beszélgettünk az alkoholizmussal szembeni magatartásokról és kezelési lehetőségekről.

figyeljunk oda

A mennyiség és a minőség változó ugyan, de az emberek nagy többsége fogyaszt alkoholt, és ez meghatározza mindennapi életét, hisz azokban az esetekben, amikor a pohár után nyúlnak – mondjuk ebéd alatt vagy egy fárasztó nap utáni –, egy-két korty ellazít, vagy éppenséggel jólesően élénkít. Az alkohol rendszeres fogyasztása azonban veszélyes lehet, amennyiben a fogyasztó hajlamos a függőségek kialakítására.

Dr. Földes Béla nyugdíjas ideggyógyász-főorvos örömszerzés alapú magatartászavarként határozta meg az alkoholizmust (és minden más függőséget). „Az alkoholfogyasztás jelentős mértékben függ a kultúrhatásoktól, amelyek napjainkban permisszív természetűek, tehát amíg az előző generációk esetében szóba sem jöhetett, hogy kiskorúak italozzanak, addig a mai gimnazisták például rögtön a legerősebb, tömény italokkal ismerkednek, illetve ezek hatásával. Azokban az időkben ugyanakkor, amikor az égetett szesz még nem volt ennyire elterjedt, másfélék voltak a fogyasztói szokások, és a minőségre is jobban figyeltek, hiszen a többnyire saját szőlőből készített, pincehidegen kínált borfajták valóban minőségi italoknak számítottak” – mondta Földes doktor.

Manapság a túlzott alkoholfogyasztás, amely alkoholizmussá válhat, a rossz minőségű italok (nem csupán az italok metilalkohol-tartalmát kellene bevizsgálni, hanem egyáltalán az ital összetételét), ezek alkoholkoncentrátuma és a fogyasztás gyakorisága körül körvonalazódik. Tudva azt, hogy a standard italok (mint a whisky, brandy) általában 30 –40 volumenszázalékosak, és hogy a felnőtt szervezet hetente 25 gramm alkohol maradéktalan feldolgozását tudja elvégezni, így például egy fél liter sörben (a sörök általában 5-6 százalékosak) 2,5 gramm van, egy literben öt, tehát ebből lehetne akár öt litert fogyasztani hetente. A méltán híres, méregerős magyarországi és erdélyi pálinkából (50 C fölött) ugyanígy egy fél decit, a 12 C-os borból két litert. Persze, ki számolja ezeket a mennyiségeket és fokokat? Pedig sok mindenre fény derülhetne egy ilyen, önerőből indított felmérésből, amennyiben hajlandóak vagyunk őszintének lenni magunkkal szemben.

Aki a fentebb részletezett, a „megengedett” mennyiségeket túllépi, kockázatos alkoholfogyasztóvá válik. A fogyasztást illetően kétfajta magatartásformát lehet megkülönböztetni: egyrészt abuzív fogyasztóról beszélhetünk, aki rendszeresen iszik egy adott mennyiséget (például napi 1 dl vodkát), de ugyanakkor meg tudja állni, hogy ne igyon, illetve beszélhetünk a függőről, akinek a megszokott mennyiségnél egyre gyakrabban és egyre többre van szüksége. Az abuzív fogyasztókon könnyen és hatékonyan lehet segíteni, ellenben a függőt már sokkal nehezebb gyógyítani.

Az alkoholizmus „egy többtünetes betegség, amely szellemi és pszichés, illetve szervi ártalomként jelentkezik (a máj és a hasnyálmirigy károsodása), valamint idegrendszeri bántalom is, amelyet gyakran epilepsziás rohamok is kísérhetnek” – fogalmazott az ideggyógyász. „A túlzott fogyasztás klinikai pszichológus és pszichiáter segítségével, gyógyszerrel vagy gyógyszer nélkül is kezelhető, ellenben a függőségben szenvedő szociális ellátásra, kórházi bentlakásra és több hónapos szanatóriumi rehabilitációra szorul. Romániában, Bihar megyében és így Nagyváradon is a pszichiátria, a kórházi ellátás feltételei léteznek, viszont az említett többhónapos utókezelés országszerte hiányosságokat mutat, és emiatt kétséges a kórházi kezelés eredményessége. Mi, szakemberek, szeretnénk általában a függőségek számára szakellátást kiépíteni, de a jelenlegi helyzetben az ország egészségpolitikája ezt nem tekinti prioritásnak” – fejtette ki Földes doktor, akit alkoholproblémájukkal többnyire epilepsziás és neuropátiás betegek keresnek fel rendelőjében.

A felismerés, illetve a beismerés létfontosságú ahhoz, hogy az alkoholproblémákkal küszködő egyén segítséget kérjen, többnyire családja támogatásával. Földes Béla azonban, mint az orvostudományban minden szakember, szintén a megelőzésre fekteti a hangsúlyt, amit véleménye szerint egy egyszerű, bármilyen laboratóriumban elvégezhető teszttel lehet megtámogatni: például a rendszeres alkoholfogyasztók számára egy Gamma GT-vizsgálattal, amely a máj károsodását is vizsgálja.

Az országos és megyei addiktológiai ellátás számos területén hagy kívánnivalót maga után, de a Bihar Megyei Tanács jóvoltából úgy néz ki, hogy a múlt hónapban történt egy jelentősnek ígérkező lépés a probléma tudatosítása és orvoslása felé: a tanács jóváhagyta ugyanis azt a projektjavaslatot, amely a Diófási Orvosi-Szociális Pszichiátriai Központban állítana fel egy olyan addiktológiai részleget, amely tizenkét ággyal járul hozzá a rehabilitáláshoz (az intézmény meglévő 178 ágya mellett).

Szamos Mariann