Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Fiatal zongoristák koncerteztek

A napokban Váradon lezajlott Résonnance zenei fesztivál keretében szerda este a szervező svájci alapítvány fiatal hazai zongoristanövendékei koncerteztek a nagyváradi görögkatolikus líceum dísztermében, nagyjából harminc érdeklődő előtt.

A kilenc zongorista közül a legfiatalabb előadó idén fejezte be az első elemi osztályt, a legérettebb fiatal művésznövendék pedig kilencedik osztályos volt. A gyerekek Bukarestből, Szatmárnémetiből, Temesvárról érkeztek, valamint volt egyetlen egy váradi is köztük.

Fiatal zongoristak

Mivel műsorfüzetet nem szerkesztettek a házikoncert alkalmából a szervezők, a fellépők neveiről Elena Popától, a Bukaresti Dinu Lipatti Nemzeti Művészeti Kollégium zongoratanárnőjétől érdeklődtünk.

Az első osztályos váradi Calo Maia Kabalevszkij-variációkkal kedveskedett a hallgatóságnak, a temesvári Alice Poenaru három Chopin-ecossaise-t játszott kiemelkedően magabiztos előadásmódban, a hatodikos Stan Iosua Beethoven 9 variációját zongorázta, az ötödikes Ilisz Dominic Schubert egyik legismertebb Impromtu-jét adta elő kiválóan (Asz dúr, op. 90, no. 4), a hatodik osztályos Egizia Soarétól pedig egy Hacsaturján-toccatát hallhattunk virtuóz előadásban.

A továbbiakban a szatmári Izabela Voropciuc (VI. osztály), az alapítvány egyik korábbi versenyének nyertese Chopin-variációkat játszott, a nyolcadikos Thomas Ionescu pedig egy kicsit lámpalázas, de technikailag meggyőző Rahmanyinov-játékkal folytatta a zongoraestet. Végül nemcsak a korosztályban legnagyobbak, de a tehetségben is legkiemelkedőbbek következtek. A kilencedikes Cristiana Achim magabiztos technikával és kiadós energiákat mozgósítva játszotta Prokofjev Rómeó és Júliájának Montague-k és Capuletek című népszerű tételét. A sort egy kiváló és ígéretes fiatal bukaresti nyolcadikos zongorista, Laurenţiu Gerard Rusu zárta, aki Liszt Rigoletto-parafrázisát játszotta fölényes technikával és magabiztossággal.

Végezetül a már említett Elena Popa tanárnő Liszt VI. magyar rapszódiáját adta elő.

A Jean-Claude Dénrevaud kurzusán részt vett gyerekek csütörtök este fesztiválzáró gálakoncerten is felléptek a színházban.

Tóth Gábor