Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Fiatal zongoristák gálája a színházban

Csütörtök este ifjú zongoristák gálájával fejeződött be a színházban a svájci Résonnance alapítvány romániai fiókszervezete által Nagyváradon először megrendezett zenei fesztivál.

Jean-Claude Dénervaud, a Résonnance pedagógiai moduljának igazgatója, a fesztivál zongorakurzusának vezetője egy vadonatúj Yamaha zongorát is adományozott a koncerthez, illetve az alapítvány váradi szervezetének további tevékenységeihez.

Fiatal zongoristak

A zongoraest iránt szerény volt az érdeklődés, nagyjából ötvenen lehettek a színház nézőterén. A koncert műsora megegyezett a görögkatolikus líceumban még kedden megtartott kurzuszáró programjával. Ismét a legfiatalabb növendékkel indult a műsor, és a legérettebb tehetségekkel zárult.

A legifjabb növendék, a nagyváradi első osztályos Kalló Maya (képünkön), Jámbor Fekete Erzsébet tanítványa kezdte el az estet Kabalevszkij-variációkkal. Következett a Alice Poenariu (IV. osztály, Temesvár, Chopin Három ecossaise), Joshua Stan (VI. o., Bukarest, Beethoven c-moll variációk), Ilisz Dominik (V. o., Várad, Schubert Asz-dúr impromptu, op. 90/4), Egizia Soare (VI. o, Bukarest, Hacsaturján-toccata). Végül a legnagyobbak ültek zongorához: Izabela Voropciuc (VIII. o., Szatmárnémeti, Chopin Változatok egy német témára), illetve három további bukaresti diák, Thomas Ionescu (VIII. o., Rahmanyinov op. 16, no. 1), Cristiana Achim (IX. o., Prokofjev Montague-k és Capuletek), Gerard Laurenţiu Rusu (VIII. o., Liszt Rigoletto-parafrázis).

A zongoristanövendékek, akik korábbi versenyek díjazottaiként már mind bizonyítottak, most is remekül helytálltak a színpadon.

Tóth Gábor