Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Fiatal vállalkozók találkoztak

Gyorsklinika korunk ötletorientált startupperének címmel fiatal vállalkozók részére szervezett konferenciát a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Nagyváradi Regionális Irodája, a Romániai Vállalkozásokért Egyesület és a Kreatív Kolozsvár kedden a nagyváradi Queen’s étteremben. A rendezvény keretében többek közt a román-magyar üzleti környezetről és az MNKH szerepéről is informálták a közel hatvan résztevő fiatalt, akik ahhoz is ötleteket kaphattak, hogyan vezessék sikerre vállalkozásaikat.

fiatal 1

Az egybegyűlteket a Kreatív Kolozsvár részéről Aczél Dóra köszöntötte, majd Sárközi Zoltán MNKH képviseleti vezető mutatta be azokat a lehetőségeket. amelyeket a kereskedőház kínál a kis- és középvállalkozásoknak Romániában. Mint elmondta, az általa képviselt szervezet ingyenes segítséget nyújt a cégek közötti kapcsolatteremtésben, illetve üzleti partnerkeresésben. Az MNKH emellett arra hivatott, hogy megkönnyítse a magyar termékek külpiaci helyzetét (beleértve a szellemi termékeket is). Ezt többek közt jogi segítségnyújtás, és a hatósági engedélyeztetéssel kapcsolatos segítségnyújtás révén valósítják meg. Mint hozzátette, bármilyen érdekelt vállalkozó további információkat kaphat az MNKH által nyújtott lehetőségekről, az Eminescu utca 25/A szám alatti irodában, vagy a kereskedohaz.hu honlapon.

Az est második felszólalójaként Králik Lóránd gazdasági szakember beszélt számokban a román-magyar üzleti környezetről. Mint elmondta, ezer  lakosra mindössze 21 vállalkozás jut, s ezzel jóval elmarad az Uniós átlagtól. Országunkban évente 12 százaléknyi új vállalkozást hoznak létre, a meglévő vállalkozásoknak ugyanakkor átlagosan 7,8 százalékaa meg is szűnik. Érdekes adat, hogy az EU-s átlag viszonylatában Romániában nagyon kevés a mezőgazdasági irányú startup. Regionális viszonylatban viszont optimizmusra adhat okot, hogy a főváros és Kolozs megye után Biharban jegyzik be a legtöbb induló céget. A startup-ok várható élettartamával kapcsolatban azt is elmondta, hogy 2014-es adatok szerint az induló cégek 59 százaléka öt éven belül megszűnik. Ez azonban nem annyira aggasztó adat annak fényében, hogy Uniós szinten is a cégek 57 százaléka bukik el egy fél évtized alatt. A romániai üzleti környezet legakutabb problémáiként a felmérések alapján a hatósági ellenőrzéseket, valamint az adó-befizetési rendszer bonyolultságát azonosították.

Bodnár Zsigmond

Bodnár Zsigmond

A konferencia utolsó felszólalója Bodnár Zsigmond, a Global Traction képviselője volt, aki sikeres startup-alapítóként és vállalkozóként arról adott ötleteket a fiataloknak, hogy hogyan aknázzák ki az internet nyújtotta lehetőségeket. Mint elmondta, a vállalkozási nehézségek többek közt a helytelen oktatásból is fakadnak. „Meg vagyunk fertőzve, egy olyan oktatási rendszerrel, amiben mindenkit arra tanítanak, hogy hogyan legyünk alkalmazottak, és nem pedig azt, hogy hogyan vállalkozzunk, hogyan legyünk kreatívak” – fogalmazott. Mint elmondta, meglátásában bárkiből lehet vállalkozó, ha megfelelő szemléletmóddal járja a világot. A felszólaló több üzleti modellt is bemutatott, valamint olyan internetes platformokat ajánlott a fiatal vállalkozóknak, amelyekkel*+ jelentősen megnövelhetik esélyeiket a sikerre. A rendezvény tombolasorsolással és kötetlen beszélgetéssel zárult.

Sz. G. T.