Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Fiaskóvá válhat az ANL-program – Vidéken még mindig irreálisak az eladási árak

Országszerte csaknem tizennégy esztendeje épülnek ANL-lakások, amelyeket azok a fiatal házasok igényelhettek-igényelhetnek, akik még nem töltötték be harmincötödik életévüket. A szerződést öt esztendőre kötik, ezt az időszakot követően a bérlőknek kötelező módon meg kell vásárolniuk a lakást. Az ANL-program vidéken is nagy népszerűségnek örvendett és örvend is mind a mai napig, amit bizonyít az is, hogy a szemfüles önkormányzatok sokhelyütt éltek a lehetőséggel. A gond csak az, hogy a kormány mind a mai napig nem differenciálta az árakat, azaz a vidéki lakások árai még mindig a fővárosiakhoz vannak igazítva.

fiaskova 1

Mint már arról többször is beszámoltunk, az Érmelléken is épültek ezekből a lakásokból: Székelyhídon, Mihályfalván, sőt Érsemjénben is. Az első lakások átadása idején százas nagyságrendű listák álltak össze az igénylőkből. A bérleti díjak elfogadhatók voltak, a rezsi költségeket is ki tudták fizetni, ám ahogy közeledik az ötéves szerződés lejárta, úgy uralkodik el a pánik a családokon. Ugyanis a vidéken épült lakások bérlőinek soraiban alig akadnak olyanok, akik a mai fizetések mellett hitelképesek lennének.

Mihályfalván az augusztusi tanácsülésen a szociális és a lakáskiutaló bizottság részéről elhangzott többek között az is, hogy sokaknak lejárt és lejár a szerződésük, mi lesz a bérlőkkel? Utóbbi kérdés már csak azért is fontos, mivel a legújabb rendelkezések szerint a harmincötödik életévüket betöltő személyek többszörösen emelt bérleti díjjal kell számoljanak. Az önkormányzatoknak pedig nincs lehetőségük ezen módosítani, mivel országosan megszabott számítási módszerek szerint határozzák meg az összeget. Éppen ezért, sokan visszamondják a lakást és elköltöznek. Vannak olyanok is, akik maradnak, de fizetni nem tudnak, a megvásárlás pedig szóba sem jöhet. Ilyen körülmények között, az Országos Lakásügynökség programja egyszerűen csődbe megy. Hacsak a kormány nem veszi figyelembe az önkormányzatok javaslatát.

Ebben az esztendőben a tavalyi kormányhatározathoz viszonyítva 86 euróval csökkentették a lakások négyzetméterenkénti árát, azaz 412 euróról 326-ra, azonban ezúttal sem differenciálták azokat. Ráadásul beleszámítják az árba a teljes beépített területet is, illetve a közös épületrészeket – mint például a lépcsőház –, ami miatt az átlagosnál még drágábban jön ki egy garzon vagy egy kétszobás lakás.

Nyakó József mihályfalvi polgármestert arról kérdeztük, a szerződések lejártával garantál-e újabb alternatívát a kormány a bérlők kilakoltatását megelőzendő, vagy továbbra is maradt az egy évre szóló szerződéshosszabbítás, amely eddig is érvényben volt.

A polgármester úgy nyilatkozott, az önkormányzatok nem tudnak más rendelkezésről. A lakásokat nem vásárolta meg eddig senki, ugyanis a helybéliek nem jutnak bankkölcsönhöz. Ha netán akadna is olyan család, aki megtehetné, többször is meggondolja, fektessen-e egy olyan öröklakásba, ahol jönnek-mennek a lakók, mivel a jelenlegi dolgok állása szerint az ANL-lakások átjáróházaknak fognak bizonyulni. Nyakó hozzáfűzte: a Romániai Városok Szövetsége egy közös petíciót nyújtott be a kormánynak, a lakások bérelhetőségének gyakorlatibb szabályozása érdekében. A programtervezők részéről bármennyire is volt meg a jószándék, ha a kormány nem veszi figyelembe az önkormányzatok javaslatait, üresen maradhatnak az apartmanok. Ez azt jelentené, hogy könnyen fiaskó válhat az egész ANL-programból – mondta az elöljáró.

Sütő Éva