Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Fesztiváloztak a szalontai fiatalok

Második alkalommal szervezte meg a Magyar Ifjúsági Demokrata Szövetség (MIDESZ) nagyszalontai szervezete a Fiatal Bihariak Fesztiválját. A kétnapos rendezvény pénteken este koncertekkel kezdődött el, szombaton délelőtt egyebek mellett kerekasztal-megbeszéléssel folytatódott, délután sportrendezvényeket tartottak, este pedig hajnalig tartó bulival zárult.

A szalontai MIDESZ évekkel ezelőtt elhatározta, hogy egy olyan programcsomagot állít össze, amelyben minden szórakozni vágyó fiatal megtalálhatja a neki tetsző rendezvényt. Ilyen fesztiválszerű programokkal már évek óta előrukkolnak a helybéli fiatalok, és az első nagyszabású programsorozatot, a Fiatal Bihariak Fesztiválját (FIBIF) tavalyelőtt rendezték meg először. Idén a hétvégén került sor a másodikra, amely szintén nagy sikert aratott. A hétvégi kánikula is hozzátett ahhoz, hogy a helyválasztás a lehető legmegfelelőbb legyen, ugyanis a FIBIF-et a szalontai strand területén tartották meg.

Pénteken este a rockzenéé volt a főszerep. Két hajdúvárosi együttes csapott a húrok közé, a Wrong Way és a The Faded Moon játszotta el a legismertebb rock- és metálslágereket. A közönség is jól érezte magát, együtt bulizott a zenészekkel, akik az esti kezdéstől késő éjszakáig abba sem hagyták. Akik csak beszélgetni, kikapcsolódni akartak, azoknak is lehetőségük nyílt erre, bár az éjszakai fürdés tiltott volt, a kellemes nyáréjszakában sokan összegyűltek és a teraszokon múlatták az időt.

A Wrong Way péntek esti fellépése közben
Fotó: Sapungi Béla

Szombaton kerekasztal-beszélgetéssel indult a nap. Helybéli civil ifjúsági szervezetek képviselői mellett jelent volt a magyarországi Fidelitas Békés megyei szervezetének alelnöke, Ladó Balázs is. Az építő jellegű találkozón sorra bemutatkoztak a részvevő szervezetek, majd az ezeket érintő általános és speciális problémák kerültek szóba. A csapatszellem építése céljából a részvevők csoportokra osztva elkészítettek egy elemzést, melyből az derült ki, egy ifi szövetségnek és annak működésének melyek az előnyei, hátrányai, veszélyei és lehetőségei. Miután ezt megbeszélték, az általánosságban meghatározott jellemzőket levetítették a MIDESZ-re, és lassan kirajzolódott a kép a helyi szervezet működéséről. Tabuk nélkül, a problémákkal szembenézve sikerült egy olyan önjellemzést elkészíteniük, amely nagyban hozzásegítheti a mideszeseket szervezetük és programjaik fejlesztéséhez.

fesztivaloztak 1

Ötletelés, elemzés
Fotó: Módi Szabolcs

Délután sportrendezvényeket tartottak, amiket hűsítő fürdőzésekkel vegyítettek. A késő délutáni programok alakulásába azonban beleszólt az időjárás is, jókora zivatar szakította meg. Este azonban újra benépesült a strand, hajnalig tartó buliban vehettek részt az elektronikus zene rajongói.

B. B.