Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Fesztiválnyertes rövidfilmek a PKE-n szervezett Bushón

Tegnaptól szombat éjjelig tartják meg Nagyváradon, immár ötödik alkalommal, a BuSho (Budapest Short) rövidfilmfesztivált, az eddigi hagyományokhoz híven a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében. A vetítések naponta 17–23 óra között zajlanak, belépőt a helyszínen lehet váltani: 5 lejért egy napra, illetve 12 lejért a teljes három napra.

Fesztivalnyertes

A fesztivál részleteiről a szervező Partiumi Magyar Művelődési Céhtől, illetve a Metrion Egyesület képviselőjétől, Kovács Ildikó Laura főszervezőtől érdeklődtünk.

A BuSho az egyik legnívósabbnak számító európai rövidfilmfesztivál, melyet Budapesten idén 11. alkalommal rendeztek meg, nagyváradi „importjára” pedig a fent említett szervezők jóvoltából most ötödik alkalommal került sor. A váradi mozirajongó közönség egy intenzív, mondhatni maratoni vetítéssorozat keretében ismerkedhet meg – tegyük hozzá, igen kedvező áron – mától három napon át mintegy hetven aktuális témát feszegető, kortárs fesztiválnyertes rövidfilmmel, a világ minden részéről, melyek az idén már komoly európai szaktekintélyek elismerését is elnyerték. Csak érdekességképpen: az említett hetven alkotás 77 ország 1189 rövidfilmjéből került mintegy három hónapnyi szakmai mustra utáni kiválasztásra.

A néhány percbe (öt perctől húsz percig) sűrített, de sokszor annál súlyosabb közlendővel felvértezett frappáns filmminiatúrák fesztiválját Budapest után, illetve Nagyvárad mellett, már több kárpát-medencei városban is meghonosították, nemcsak Erdélyben, de például a Felvidéken és a Vajdaságban is.

A szűkebb értelemben vett európai filmesek – magyar, svéd, német, osztrák, francia, holland, orosz, spanyol, szlovák, olasz, máltai, lengyel stb. – munkái mellett láthatóak lesznek például azerbajdzsáni, bahreini, kínai, iráni, brazil, kanadai vagy tajvani alkotások is, fikció, kísérleti film és animáció műfajában egyaránt.

Nagyváradon a Budapest Short úgynevezett versenyfilmek kategóriájának alkotásai kerülnek most vetítésre: a részletekről a busho.hu/hu/program/versenyfilmek-2015 oldalon és a BuSho hivatalos Facebook-lapján is érdemes érdeklődni.

Az idei magyar verseny-kisfilmek közül láthatjuk majd Bán Attila A paradicsom, Ottlik Anna Kiút, Kemény Eszter Parafrázis, Hörcher Gábor Ricsi, Kovács Gábor Attila Tünet, Bertóti Attila Mese vagy Visky Ábel Játszótársak c. rövidfilmjeit is, de a listát folytathatnánk.

A szervezők szeretettel várnak mindenkit, és ígérik, hogy meglepetésekben és különleges élményekben nem lesz hiány.

 Tóth Gábor