Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Fesztiválkezdés kortárs íróval

Volt maoista, és öt nap után kidobták a Magyar Néphadseregből, könyveiben sok az önéletrajzi elem, de Magyarországon sokáig nem publikálhatott, derült ki többek között pénteken este Dalos Györgyről, akivel pénteken este a nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeumban beszélgetett Kőrössi P. József.

A Holnap Irodalmi Fesztivál első napjának programjába foglalták bele a Törzsasztal-sorozat keretében zajlott beszélgetést. A megjelenteket Szűcs László, a Várad kulturális folyóirat főszerkesztője köszöntötte, miközben kivetítőn nagyváradi újságírók fényképeit láthatták az érdeklődők. A képekből az esős idő miatt most elhalasztott szabadtéri koncertekkel egy időben az Euro Foto Art Galériában lesz majd kiállítást, mondta Szűcs, aki a Várad legfrissebb számát is az olvasók figyelmébe ajánlotta.

fesztivalkezdes 1

Dalos György remek hangulatot teremtett

 

A Németországban élő Dalos György legújabb, A közgazdász bukása című könyvének – ebből részletet is olvasott fel a szerző – bemutatójára érkezett Budapestre, az Ünnepi könyvhétre, Nagyváradon először járt. A beszélgetés során többek között remek kor- és kórkép rajzolódott ki az 1960-70-es évek Magyarországának kultúrpolitikájáról; egyébként a moszkvai Lomonoszov-egyetemen hamar szembesült azzal is, hogy a kommunizmus elmélete és gyakorlata nagyon különbözik. „Minden mesének kell valaki, aki elhiszi. Én elhittem” – jegyezte meg ennek kapcsán az író, aki ekkor kezdett érdeklődni a maoizmus iránt, mivel Kína túl messze volt ahhoz, hogy lássák a gyakorlatot, jegyezte meg ironikusan. 1968-ban a maoizmus miatt államellenes összeesküvés vádjával héthónapnyi felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Emiatt később kidobták a néphadseregből, ami azonban munkájának elvesztéséhez vezetett, és „négerként” fordított például Wittgensteint és orosz szerzőket is. Nyugaton már publikált, mire Magyarországon ismét megjelenhettek könyvei.

Ő maga is DAAD ösztöndíjas volt, és sokaknak segített ennek elnyerésében, hangzott el, és az is kiderült, hogy a nyugati olvasók nem igazán tudnak mit kezdeni a kisebbségi irodalom fogalmával. A volt Kelet-Németország területén például kitört a nevetés, ha a szovjet „felszabadítókról” hallottak egy felolvasáson, míg a nyugatiak (nem lévén tapasztalatuk) nem igazán értik az ilyen jellegű kelet-európai iróniát.

Az irodalmi Nobel-díj odaítéléséről Dalos elmondta: bárki befuthat, mert ha az ítélőbizottság tagjai nem tudnak egyezségre jutni a fő jelöltekről, vagy valamelyikőjüknek eszébe jut, hogy például „nő még nem kapott díjat”, akkor meglepetésszerű döntések születhetnek. A jó hangulatú beszélgetés dedikálással zárult.

fesztivalkezdes 2

A holnaposokra emlékeztek a váradi művészek

A fesztivál első napja Meleg Vilmos színész, Thurzó Zoltán zongoraművész és Thurzó Sándor József brácsaművész közösen előadott zenés irodalmi műsorával zárult az Ady-emlékmúzeumban.

Fried Noémi Lujza