Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Fesztivál és bemutató a színházban

Április 6–10. között a Szigligeti Színház ismét megszervezi A Holnap Után Fesztivált, amelynek keretében, április 9-én kerül sor a Hol van az a nyár? című Honthy-emlékelőadás bemutatójára. Az eseménysorozatot tegnap sajtótájékoztatón ismertették a színház páholyelőcsarnokában.

fesztival 1

Czvikker Katalin főigazgató elmondta, A Holnap Után Fesztivál a legrégebbi a színház ilyen jellegű saját rendezvényei közül, melynek negyedik kiadása is követi az előző években kialakult hagyományt. Az alapító koncepcióhoz híven idén is színházi előadásokra, koncertekre és irodalmi beszélgetésekre számíthatnak az érdeklődők, melyek egy részében Nagyváradhoz kötődő, innen elszármazott személyiségek is közreműködnek.

Sorbán Attila, a fesztivál főszervezője részletesen ismertette a programot, és kiemelte, az idei kiadás színvonalát a világklasszis Érdi Tamás zongoraművész pénteki koncertje emeli, amely a Szigligeti Színház és a tízéves Mária Rádió együttműködésében valósul meg.

A Holnap Után Fesztivál beszélgetéseire a belépés ingyenes. Az előadásokra, valamint a koncertre jegyek a színház jegypénztárában, valamint online a www.biletmaster.ro oldalon kaphatók.

A sajtótájékoztató második felében a Szigligeti Társulat soron következő stúdiótermi bemutatójáról, a Hol van az a nyár? című kétrészes zenés játékról beszéltek az alkotók. „A Nemlaha György által szerkesztett előadás Honthy Hannának állít emléket, annak az primadonnának, aki tizenhat éves korától 1978-ban bekövetkezett halálig ünnepelt sztárja volt az operettszínpadoknak. Elképzelésünk szerint Honthy életének kétarcúságát vinnénk színre: látnánk a zenés mesevilágok koronázatlan királynőjét, valamint azt a nőt, akinek számtalan kompromisszumot kell kötnie azért, hogy hivatását gyakorolhassa” – tájékoztatott Schlanger András rendező. Molnár Júlia hozzátette, az előadás komoly színészi munkát feltételez, hiszen a prózai részek mellett zenei és táncos felkészülést is igényel.

 

A Holnap Után Fesztivál részletes programja

Április 6., szerda: 19:00 – Lázár Kati Jászai Mari-estje. Helyszín: Szigligeti Stúdió.

Április 7., csütörtök: 17:00Egy íróról, irodalomszervezőről és literary gentleman-ről. Kuncz Aladár kerekasztal-beszélgetés és könyvbemutató. A beszélgetés résztvevői: Boka László irodalomtörténész, az OSZK tudományos igazgatója, sorozatszerkesztő, Filep Tamás Gusztáv eszmetörténész, sorozatszerkesztő, Jeney Éva irodalomtörténész, az MTA BTK Irodalomtudományi Intézet főmunkatársa, H. Szabó Gyula, a Kriterion könyvkiadó vezetője. Helyszín: Szigligeti Stúdió fehér terme. 19:00Nappal hold kél bennem … Turek Miklós versszínházi monodrámája József Attila életéről és költészetéről. Helyszín: Szigligeti Stúdió.

Április 8., péntek: 19:00Érdi Tamás Príma Primisszima díjas zongoraművész előadása. Helyszín: Szigligeti Színház terme.

Április 9., szombat: 17:00 – Portrébeszélgetés Nemlaha Györggyel. A beszélgetést vezeti Sorbán Attila író. Helyszín: Szigligeti Színház, páholyelőcsarnok. 19:00Hol van az a nyár? Bemutató. Rendező: Schlanger András. Helyszín: Szigligeti Stúdió.

Április 10., vasárnap: 19:00Az Értől az óceánig. Verses válogatás Kőrösi Csaba előadásában. Helyszín: Szigligeti Stúdió.