Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Fergeteges városnapok Székelyhídon

Gazdag és minőségi kulturális, valamint szórakoztató programokat láthattak és hallhattak hétvégén a IV. Székelyhídi Városnapokon résztvevők. A háromnapos rendezvénysorozat értékeléséről Fekete Katalint, a székelyhídi önkormányzat kultúrigazgatóját és rendezvényszervezőjét kérdeztük.

Fazakas Sándor segít leleplezni Szent László szobrát

Fazakas Sándor segít leleplezni Szent László szobrát

A hétvégén zajlott IV. Székelyhídi Városnapok legnagyobb népszerűségnek és visszhangnak örvendő programjairól érdeklődtünk. Béres Csaba polgármester nevében, aki jelenleg egy brüsszeli út miatt nem tudott rendelkezésünkre állni, Fekete Katalin programfelelős nyilatkozott lapunknak.

A vívóbemutató pillanataiból

A vívóbemutató pillanataiból

A június 16-18 között, péntek délelőttől vasárnap éjszakáig tartó rendezvénysorozat első napja az Ér hangja Egyesület szervezésében megtartott, határokon átívelő testvértelepülési találkozóval és konferenciával indult, amelyet a délután folyamán követtek a hivatalos megnyitók első rendezvényei.

Az Edda Művek a színpadon

Az Edda Művek a színpadon

Az Edda Művek a színpadon

Az Edda Művek a színpadon

A Városi Múzeum termeiben a hétvége színvonalas kulturális programjai vették kezdetüket képzőművészeti kiállítások formájában helyi, vagy elszármazott kézművesek, festők, grafikusok, fafaragók alkotásaiból, melyeket Kerekes Terézia, a Székelyhídi Városi Könyvtár vezetője méltatott: Kustán Erzsébet jutából készített faldíszeit, valamint Angyal Olívia, Árus Tünde, Berszán László, Csórján Melitta, Domahidi Krisztina, Elek Ibolya, Juhász Csengele, Guba-Kerekes Zsuzsa, Kerekes Géza, Szilágyi Orsolya és Szilágyi László munkáit lehetett megtekinteni. A legnagyobb érdeklődésnek a Székelyhídról elszármazott, jelenleg Egyed községben (Győr-Moson-Sopron megyében) élő Fazakas Sándor gyökérszobrász egy teljes emeleti termet elfoglaló csodaszép alkotásai jelentették, amelyekből vásárolni is lehetett. A művészt, aki a délután folyamán egy általa készített Szent László-szobrot ajándékozott a városnak, már jóval a kiállítás megnyitása előtt elárasztották kérdésekkel az érdeklődők.

A TDC felvonulása

A TDC felvonulása

A szombati nap kiemelkedően fontos rendezvénye a szintén szakmai konferenciával egybekötött II. Érmelléki és Bihar megyei Gazdanap volt, a 16 órától kezdődő színpadi előadások közül pedig újdonságnak számított a Debreceni Békessy Béla Vívócentrum bemutatója, valamint Magyarország egyik leghíresebb rockegyüttesének, az 1973-ban alakult Edda Műveknek a koncertje.

Szabyest magával ragadó koncertje

Szabyest magával ragadó koncertje

Szabyest magával ragadó koncertje

Szabyest magával ragadó koncertje

A városnapok utolsó napján, vasárnap kora délután, a Tini Dance Center (TDC) Táncfesztivál keretén belül, látványos menetben vonultak fel a táncstúdió tagjai  a sportpálya irányában, ahol több mint 200 gyerektáncos szerepelt a színpadon. A környező települések (mint például Diószeg, Bihar, Szalárd) táncstúdióinak részvételével a táncbemutatók több mint három órán keresztül szórakoztatták a közönséget – elsőkben is azt a körülbelül 500 lelkes tábort, akik a táncosokkal hozzátartozókként, barátokként érkeztek, és már a korai órákban megtöltötték a szabadteret. A nap legnagyobb horderejű és a leghangosabb reakciókat kiváltó koncertje, talán sokak meglepetésére a Budapesten 1992-ben született Szabó Szabolcs Achilles, azaz Szabyest énekes, dalszerző és dalszövegíró műsora volt, akinek elsősorban a tinédzserek, különösen a lányok örültek nagyon.

Szamos Mariann