Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Férfikezek szőtte szőnyegek

Sokan úgy hiszik, a szövés, mint a legtöbb kézimunka, a nők privigéliuma. Nos, ennek az elképzelésnek igencsak ellentmondanak azok a nagyon szép faliszőnyegek, melyek jelenleg a váradi Körösvidéki Múzeumban vannak kiállítva, ugyanis ezeket egytől egyig az erősebbik nem képviselői szőtték.

A Férfiak a szövőszéknél című faliszőnyeg kiállítás megnyitójára péntek délután került sor a váradi barokk palotában. Sok érdeklődő jelent meg az eseményen. A közönséget és a művészeket Aurel Chiriac, a Körösvidéki Múzeum igazgatója köszöntötte, majd Ramona Novicov műkritikus szólt mind az alkotókról, mind az alkotásokról. A kiállított munkák kompozíció és színvilága dinamikus, dekoratív, az alkotók a szövőszék segítségével igen szép formai és színvilágot keltettek életre.

A tárlat anyaga a következő képzőművészek munkáit sorakoztatja fel: Gheorghe Gogescu, Traian Ştefan Boicescu, Vasile Dobre, Mihai Moldovanu, Nicolae Zâmbroianu és Ioan Deac Bistriţa. A 32 kiállított hímzett textília mind nagyméretű, és különféle technikákkal készültek.

Sz. M.

ferfikezek1