Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Fénysebességgel tetten ért pillanatok

Sok érdeklődőt vonzott az a fényképtárlat, melyet szerda délután tartottak meg a nagyváradi Euro Foto Art Galériában, s amelyet a marosvásárhelyi Tordai Ede fotóművész által készített alkotásokból válogattak össze. A galéria fölszinti termében szociofotók, az emeleti részben nőket ábrázoló képek sorakoznak. A kiállított képek nagyon érdekes és hatásos tettenérései az emberi arcnak, a megörökített pillanatokban benne van a múlt és a jövő villanása is. A művész öreg parasztasszonyokról készült képei például olyanok, mint egy-egy életrajzi dráma egyetlen pillanatba való besűrítése.

fenysebesseggel (3)

A kiállító, Tordai Ede

Tordai Ede elmondta, a fényképész végül is a fénysebesség segítségével „festi” képeit, éri tetten a pillanatot. A művész 1976-ban született Marosvásárhelyen, már iskolás kora óta foglalkozik fényképezéssel. Több díjat nyert képeivel, dolgozott reklámfotósként és a sajtóban is. 2011 óta tagja a Romániai Fotóművészek Szövetségének, s a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség is elismerésben részesítette már. A váradi kiállítás úgy jött létre, hogy a nagyváradi Euro Foto Art Galéria vezetője, Tóth István felkérte kollégáját, hogy az mutassa be városunkban is fotográfiáit.

fenysebesseggel (1)

A tárlatnyitón Tóth István köszöntötte a jelenlevőket, beszélt röviden Tordai Ede pályafutásáról, majd Ramona Novicov nagyváradi műkritikus méltatta a képeket. Ezután Bálint Zsigmond marosvásárhelyi fotóművész mutatta be röviden a kiállítót, illetve az ottani fotóklubot. A rendezvényt hangulatosabbá tette a váradi Pichl Trió – Costin Éva (hegedű), Bozsódi Beáta (cselló) és Thurzó Sándor József (brácsa) zenei aláfestése. A tárlat július 30-ig tekinthető meg.

Sz. M.

A rejtélyes nő

A rejtélyes nő