Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Fenyővásár a piac tetején

Idén is nagy a kínálat a karácsonyfának való fenyőkből Nagyváradon. Az egyik legforgalmasabb fenyővásár a megyeszékhelyen az új rogériuszi piaccsarnok tetőteraszán van.

Több fenyőfajtát kínálnak itt eladásra, de a kellemes illatú, szúrós lucfenyőt és az ezüstfenyőt vásárolják a legtöbben. Lucfenyőből a kisebb, egyméteres magasságú fa 10–15 lejt kóstál, ugyanekkora méretű ezüstfenyőt 15–20 lejért lehet megvenni az ágak sűrűségétől függően. A nagyobb, impozánsabb fák ára 80–150 lej között mozog, a vásár legszebb és legdrágább karácsonyfának valójáért, egy közel három méteres ezüstfenyőért 300 lejt kértek. Nagy sláger az idei fenyővásáron a földlabdában árusított „minifenyő”, ezeket cserépbe kell plántálni, s ünnepek múltával ki lehet ültetni a kertbe. A mutatós törpefák ára 20–25 lej.

fenyovasar 1

Nemcsak fenyőket lehet itt vásárolni, hanem különböző karácsonyfatalpakat is fából, kovácsoltvasból vagy kerámiából. A fenyővásáron a hatóságok állandóan ellenőrzik a fák eredetét, tegnapi terepszemlénken is csendőrök igazoltatták a fenyőárusokat, akiknek be kellett mutatni, honnan, melyik településről, erdőből hozták a fákat. Mint megtudtuk, a váradi, hivatalosan fenyőárusításra kijelölt helyeken a rendszeres ellenőrzések miatt nem mernek lopott vagy engedély nélkül kivágott fenyőket árusítani.

fenyovasar 3

A műfenyők iránt is nagy a kereslet. Háztartási boltokban, kínai üzletekben, a nagy bevásárlóközpontok akciós termékei között szerepel sokféle műanyag karácsonyfa. A klasszikusnak számító, zöld műfenyők ára (mérettől függően) 10 és 100 lej között mozog. Persze az extrém ízlésnek hódoló „műfenyő csodák” sem hiányoznak a kínálatból, lehet kapni hófehér, lila, sőt rózsaszín nejlonkarácsonyfákat is, ezek ára (lehet, hogy éppen a giccsadó miatt) szinte a duplája a klasszikus, zöld műfenyőkének.

Karácsonyfadíszekből, villanyfüzérekből is hatalmas a választék a boltokban, piacokon. A fogyasztóvédelmi felügyelők pár napja folyamatosan ellenőrzik azokat a helyeket, ahol karácsonyfára való fényfüzéreket árulnak. A fogyasztóvédelmiek felhívják a lakosság figyelmét, hogy elővigyázatosan kezeljék ezeket az elektromossággal működő díszeket, mert a rövidzárlatos, meghibásodott darabok nemcsak tüzet okozhatnak, de áramütést is.

Szőke Mária