Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Fények az éjszakában

Tárlatnyitó a megyei könyvtárban

 

A nagyváradi Tikvah Egyesület szervezésében pénteken új tárlat nyílt a megyei könyvtár előcsarnokában Fények az éjszakában címmel. A tárlat hatalmas, színes, román nyelvű plakátokon olyan emberek történeteit mutatja be – mind nagyváradi, mind világviszonylatban –, akik a holokauszt idején zsidókat mentettek meg az elpusztítástól. Az esemény díszvendége Michael Sternberg dán nagykövet volt, aki saját népe második világháború idején tanúsított példás összefogásáról mesélt a megjelent népes közönségnek. A dán lakosság ugyanis egyedülálló szolidaritást tanúsított a náci elnyomás áldozatai iránt, s a királytól kezdve az egyszerű parasztig, egy emberként állt ki zsidóság mellett, mintegy nyolcezer életet mentve meg ezzel.

Fenyek (2)

Teszler Emília és Michael Sternberg

A tárlattal azon személyek előtt tisztelegnek, akik a háború éveiben nem voltak elnyomók és nem voltak passzív nézők sem, hanem hallgatva lelkiismeretükre és megőrizve emberi méltóságukat nagy kockázatokat vállaltak azért, hogy megmentsék embertársaik életét – mondta el a nyitóünnepségen Teszler Emília, a Tikvah Egyesület vezetője, aki hozzátette, hogy a tárlat nem a teljesség igényével készült, és csak néhány példát ragad ki a számos mentőakció közül.
A tárlat külön részekre bontva foglalkozik a holokauszt kontextusával, az 1938-as Évian-i Konferenciával, egyéni és összehangolt mentőakciókkal, mint például az úgynevezett Kindertransport-akció, melynek keretében mintegy tízezer gyermeket menekítettek ki (szüleiktől elszakítva őket) a náci területekről. Szintén külön részleg foglalkozik a dán helytállással, az életeket mentő román diplomatákkal, valamint olyan váradi hősökkel, mint Farkas István és felesége, Rozália, Appán Kálmán és felesége, Mária, Murányi Rózsi, Boros Mária és lánya, Varlam Elena, illetve Szakadati János és felesége, Julianna, akiknek utólag a Világ Igaza címet adományozta a jeruzsálemi Yad Vashem Intézet.

Fenyek (1)
„A tárlat üzenete a fiatalság felé az, hogy van választásuk, hogy az uralkodó kormánytól, a hatalmon levő pártoktól függetlenül nem kell egyszerű szemlélők maradjanak olyan helyzetekben, mikor szeretteik, társaik szenvednek. Nem elég az, ha az ember nem elnyomó, nem elég, ha az ember toleráns, mert az könnyen közömbösségbe csaphat át. Mindenkinek van választása!” – hangsúlyozta Teszler Emília az ünnepség végén. A tárlatnyitón felszólalt még Mircea Mălan alpolgármester, Aurel Chiriac, a Körösvidéki Múzeum igazgatója és Seidler András, a zsidó közösségi központ vezetője. A tárlat egy héten keresztül lesz megtekinthető a Gheorghe Şincai Megyei Könyvtár földszinti előcsarnokában.

Szombati-Gille Tamás