Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Fényboncolás a várban

Remus Ilisie hallássérült nagyváradi képzőművész egyéni kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők április 15-én, pénteken 17.30-tól, a nagyváradi vár kulturális termében (keleti kapu, M épületrész, bejárat a Bástya – ma Redutei – utca felől).

fenyboncolas

A 36 éves képzőművész előbb Nagyváradon tanult, majd Kolozsváron képezte tovább magát. Ezidáig nyolc egyéni kiállítását csodálhatta meg a váradi publikum, de alkotásai német galériákban is szerepeltek már. Az egyéni tárlatok mellett több mint húsz csoportos kiállításon, illetve számos versenyen és országos vagy nemzetközi fesztiválon is részt vett. Nemrég pedig a varsói Nemzeti Galériában tartott előadást a siket és nagyothalló művészek romániai helyzetéről.

A pénteken bemutatásra kerülő Fényboncolás (Disecţia luminii) címet viselő tárlattal kapcsolatban az alkotó a következőket mondta: „a halál gondolata mindenkit meghatároz. Bárki, aki érezte már a halál közelségét, gyökeresen megváltozik.  A kiállításom azokról az emberekről szól, akik lépésben járnak a halállal: a harcba küldött katonákról, akiket hiába tapsolnak meg az otthon maradottak, és azokról a katonákról, akikké mi magunk is válhatunk, az arctalan terrorizmus elleni harcban. Ki, vagy mi változtathatna minket újra kreatív, teremtő lényekké, amíg kezünkkel fegyvert markolunk?”

A kiállítást az „Iskola másként” hét keretében, hétfőtől péntekig naponta 10–13 óra között bármely érdekelt iskolai csoport is megtekintheti majd. Nyitóünnepség április 15-én.

Szombati-Gille Tamás