Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Felvilágosító kampány a védőoltásokról

Az elmúlt hónapokban a hazai és a nemzetközi médiában vezető helyre kerültek azok a hírek, amelyek a romániai kanyarójárványról próbálták tájékoztatni a közvéleményt. Bár a járványügyi jelentések szerint az Európai Unió országaiban egyelőre csak Romániában jelentettek sorozatos kanyarós megbetegedéseket, éppen a romániai lakosok azok, akik valamilyen okból kifolyólag nem esnek pánikba a kanyarójárvány veszélyeire figyelmeztető hírektől.

felvilagosito 4

Talán ezzel is magyarázható, hogy továbbra is nagyon sokan elutasítják a kötelező védőoltások beadatását, pedig a virológus szakorvosok szerint a gyerekek oltottságának rohamos visszaesése okozta az idei kanyarójárványt. A Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Bihor – DSP) a héten, április 24–30. között megyeszerte felvilágosító kampányt szervez, mely során tanintézetekbe látogatnak el a járványügyi szakértők, ahol lakossági fórumokon próbálják meggyőzni az embereket arról, hogy nem kell félni a védőoltásoktól. A lehetséges mellékhatások ugyanis összehasonlíthatatlanul kevesebb veszélyt jelentenek, mint az, hogy oltás hiányában a gyerekek körében ismét felütheti a fejét a kanyaró, sőt a mumpsz és a gyermekbénulás is.

A DSP hétfőn kiadott hivatalos közleményében figyelmezteti a szülőket arra, hogy mekkora veszélynek teszik ki saját és mások gyerekeit azzal, hogy visszautasítják a védőoltások beadatását. A héten zajló, A védőoltások minden életkorban védettséget jelentenek elnevezésű felvilágosító kampány nemcsak a gyerekeknek ajánlatos vakcinákra hívja fel a lakosság figyelmét, hanem azokra a védőoltási lehetőségekre, amelyeket felnőtt- és időskorban is javasolnak, például az influenza és a bakteriális tüdőgyulladás elleni védőoltások.

A román egészségügyi minisztérium javaslata szerint ettől az évtől azokat a gyerekeket, akik nem kapnak meg valamennyi gyerekbetegség ellen irányuló védőoltást, nem írathatják be bölcsődébe, óvodába, iskolába.

A kérdés azonban továbbra is nyitott: hova vezethető vissza az egyre erősödő oltásellenesség? Kádár Emma négygyerekes váradi édesanya kérdésünkre elárulta, valamennyi gyerekének beadatott minden oltást. Mint mondta, szükségesnek és észszerűnek tartja ezt, hiszen a hatvanas, hetvenes évek generációja is megkapta a vakcinákat, akiket nem fertőztek meg az olykor veszélyes szövődményekkel járó gyerekbetegségek. Kádár Emma felelőtlennek tartja azokat a szülőket, akik sokszor ellenőrizhetetlen internetes rémhírek miatt nem oltatják be gyerekeiket, és ezzel más gyerekeket is veszélybe sodornak.

Varga Irina olvasónk – aki két gyermek édesanyja – azonban oltásellenes. Mint mondta, a mai pénzhajhász gyógyszeripar allűrjei miatt félnek nagyon sokan beadatni a vakcinákat. Úgy véli, a nagy mennyiségben gyártott, „magas higanytartalmú” oltóanyagok már nem olyan hatékonyak, mint régebben voltak, és ellenőrizni sem lehet, milyen mellékhatásokat okozhatnak. „Egy kanyaró vagy rózsahimlő kevésbé veszélyes egy egészséges gyerekre, mint egy ellenőrizhetetlen oltóanyag, ami nagyon sok visszafordíthatatlan bajt okozhat” – vélekedett az édesanya.

Pető Csilla tanfelügyelő kérdésünkre elmondta, nemcsak pedagógusként, de anyaként is elítéli azokat a szülőket, akik tudatosan vagy hanyagságból elmulasztják a vakcinákat beadatni gyerekeiknek. „A hetvenes, nyolcvanas években kötelező volt a gyerekek oltása, fel sem merült a kérdés, hogy valaki ezt megtagadja. És nem is voltak kanyarójárványok akkoriban, a gyerekközösségek védetté váltak. Úgy vélem, a pedagógusoknak meg kell hívni egy-egy orvost a szülőértekezletekre, aki válaszol a felvetett kérdésekre, és segít meggyőzni az oltáselleneseket is. Mert ez a folyamat, ez az oltásellenesség nagyobb bajhoz is vezethet, mint a mostani kanyarójárvány, például a gyerekbénulás újra felbukkanásához. Ezért fontos, hogy a pedagógusok is mindent megtegyenek annak érdekében, hogy meggyőzzék a szülőket a vakcinák beadatásának fontosságáról” – mondta.

Dorel Ţârţ, a DSP Bihar megyei sajtószóvivője tegnap kérdésünkre elmondta, a felvilágosító kampány elsődleges célja nem az ijesztgetés, hanem a komoly bajok megelőzése. 2017-ben a megyében eddig húsz kanyarós megbetegedést jegyeztek, egy gyerek meghalt, de ő nem Bihar megyei volt, hanem Szatmárnémetiből szállították Váradra igen súlyos állapotban. A héten zajló felvilágosító kampány hangsúlyozottan nem csupán a kanyarójárványra figyelmeztet, hanem az oltásellenes mentalitás ellen szeretné felvenni a harcot.

Szőke Mária